Občina Slovenj Gradec ne bo vzdrževala letališča

Družba Aviofun je agencijo za civilno letalstvo obvestila, da bo letališče zaprto.

Objavljeno
18. december 2014 13.45
Aerodrom Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Družba Aviofun je agencijo za civilno letalstvo že obvestila, da zaradi odpovedi večinskega lastnika Aerodroma Slovenj Gradec od januarja ne bodo mogli več izpolnjevati pogojev za obratovalno dovoljenje, zato bo letališče zaprto. Stezo bi glede na status letališča lahko vzdrževala občina, a tega za zdaj ne namerava.

Z Javne agencije za civilno letalstvo (CAA) so sporočili, da je jih je Aviofun obvestil o odpovedi pogodbe, s čimer jim je direktor Aerodroma Slovenj Gradec Dušan Zakeršnik od januarja prepovedal uporabo letališke infrastrukture, prav tako Koroškemu aeroklubu Slovenj Gradec.

Ker nihče ne bo zagotavljal izpolnjevanja pogojev za obratovalno dovoljenje, bo letališče za letala začasno zaprto. »Letališče Slovenj Gradec je s sklepom vlade opredeljeno kot infrastrukturni objekt lokalnega pomena,« pojasnjujejo na CAA. S tem je uvrščeno v sistem javnih letališč.

»Če obratovanja javnega letališča ni mogoče zagotoviti v obsegu in na način, ki je potreben za zagotovitev javnega interesa, lahko po zakonu o letalstvu za letališče lokalnega pomena obratovanje zagotovi lokalna skupnost v okviru gospodarske javne službe.«

Po pogodbi mora stezo vzdrževati lastnik

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas pravi, da bi to kvečjemu obremenilo občinski proračun, poleg tega gre tudi za vzdrževanje zasebne lastnine. Župan vidi preprostejšo rešitev, če upravljavec ne bo več Aviofun, bi v dogovoru s Koroškim avioklubom ta lahko prevzel upravljanje letališča.

Za to ima po županovih besedah dovolj izkušenj, uporabo letališke infrastrukture pa klubu zagotavlja tudi pogodba z lastnikom, ki je ta ne more kar enostransko prekiniti.

»Obveznosti iz pogodbe so obojestranske, avioklub jih je izpolnjeval, za del, v katerem jih ni, je plačal odškodnino z obrestmi vred. Svoj del pogodbe pa mora izpolniti tudi lastnik. Poskušali bomo posredovati, da bi dosegli dogovor, a vse je odvisno od lastnika. Če prevladajo neracionalni interesi, je težko karkoli narediti.« Župan opozarja, da je v kupo-prodajni pogodbi med Aerodromom Slovenj Gradec in Koroškim avioklubom tudi določilo, da lastnik vzdržuje stezo, a bo to od njega težko iztožiti.

Zemljišče le za letalsko dejavnost

Občina je po županovih besedah zainteresirana, da se na območju letališča še naprej razvija turizem, ki je zadnje leto po njegovem močno napredoval, in kazalo je, da bo letos še bolje.

»Letališče je eden največjih turističnih potencialov v občini,« pravi Čas in poudarja, da zemljišče, kjer je letališka steza, ter okolica letališča lastniku ne pomenita nič, če ne izvaja letališke dejavnosti.

»Tukaj ima občina v rokah škarje in platno. Zemljišče lahko lastniku prinaša donos ali ohranja vrednost le, če bo tukaj močna dejavnost – letalska, turistična, športna. Stavbno zemljišče je za karkoli drugega neuporabno zaradi omejitev – podrobna namenska raba prostora določa, da se tukaj lahko izvajajo letalska dejavnost in terciarne dejavnosti v zvezi z njo.«

Čas pravi, da so Aerodrom Slovenj Gradec pozvali k soustvarjanju občinskega prostorskega načrta, da bi morda razširili stavbno zemljišče in v prostor umestili tudi predvideno povezavo med bližnjim kampom in območjem prihodnjih term, a pravega zanimanja ni bilo.

»To smo morali predvideti mi, namesto da bi v okviru dolgoročnega razvoja območja te rešitve ponudil lastnik.«