Občine glede vodovoda sistema B še na dveh bregovih

Dvanajst prekmurskih občin ustanoviteljic javnega podjetja Vodovod sistem B že dvakrat ni uspelo opraviti skupne seje.

Objavljeno
27. oktober 2016 09.57
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Puconci − Agonija B-kraka pomurskega vodovoda, ki je tehnično dokončan že več kot pol leta, a še vedno ne deluje, se nadaljuje. Kljub pogovoru pri okoljski ministrici Ireni Majcen pred dvema tednoma se občine ustanoviteljice ne morejo zediniti glede enotne cene omrežnine, ki ji nasprotujeta občini Murska Sobota in Beltinci.

Ker vsaka stran vztraja na svojem bregu, sta ta teden propadla kar dva poskusa dogovora na skupnem sestanku občin ustanoviteljic JP Vodovod sistem B: v torek se seja ni začela, ker je bila zaradi manjkajočega hodoškega župana nesklepčna, včeraj pa se občina Murska Sobota ni strinjala z dnevnim redom, na katerem je bil znova elaborat o enotni ceni za vse občine, ki so ga v Murski Soboti in Beltincih že zavrnili in v Murski Soboti potem sprejeli lastnega s svojo ceno omrežnine. Ker dnevni red ni bil sprejet, se tudi seja ni mogla nadaljevati in so se župani znova razšli.

Kako neenotni so župani ene in druge strani, kaže tudi to, da vsaka stran nekoliko drugače razlaga sklepe, ki naj bi jih dogovorili na sestanku pri ministrici Majcnovi. A ker zapisa tega pogovora z ministrstva še vedno niso dobili, še vedno trdijo vsaki svoje. Nam pa so z okoljskega odgovorili zelo nedvoumno: »Stališče MOP je, da do 15. 11. 2016 omenjene občine sprejmejo oziroma potrdijo enotni elaborat o določitvi cene vode in podpišejo vse pogodbe o prenosu infrastrukture v upravljanje. Če cilji projekta, ki je bil sofinanciran z evropskimi sredstvi, ne bodo doseženi, morajo občine upravičenke v projektu vrniti vsa prejeta sredstva. Za sprejetje cene in doseganje kazalnikov so odgovorne izključno občine, zato jih na MOP še enkrat pozivamo, da dogovor sprejmejo.«

Medtem pa so ostale občine razen Murske Sobote in Hodoša občino Beltinci tožile zato, ker vodovodnega omrežja na svojem območju še vedno ni prenesla v upravljanje javnemu podjetju Vodovod sistem B, katerega soustanoviteljica je. Beltinski župan Milan Kerman pravi, da občina ne bo popustila, dokler v pogodbi o prenosu upravljanja ne bo zagotovljeno, da bo delo omrežja v Beltincih upravljalo njihovo javno podjetje Komuna, dokler ne bo rok veljavnosti pogodbe z desetih skrajšan na pet let in dokler se skupno premoženje vodovodnega sistema ne razdeli po teritorialnem principu. »Ta skupina občin, ki nas toži, se je očitno namesto dialoga odločila za tožbo in za to, da bomo morali vsi vračati evropski denar, vložen v vodovodni sistem,« pravi Kerman. 

Soboški župan Aleksander Jevšek pa je včeraj novinarjem razložil, da bo njihova občina vztrajala pri svojem, saj so še vedno prepričani, da če bi sprejeli predlagano enotno ceno omrežnine, bi prebivalci soboške in beltinske občine sofinancirali ostale občine in bi se tako samo iz soboške v druge občine prelilo skoraj 700.000 evrov na leto. »Padajo tudi težke besede, razumem nezadovoljstvo, vendar sem kot župan dolžan zaščititi interese MO MS,« pravi Jevšek.

Sicer pa sta ločena elaborata o cenah za svoji občini že sprejeli občini Murska Sobota in Puconci in JP Vodovod sistem B je tako lahko začel upravljati sistem v vsaj teh dveh občinah. Podobno sta ločeno cene sprejeli tudi občini Moravske Toplice in Cankova, a tu javno podjetje še ni prevzelo upravljanja.