Občine v sistemu C Pomurskega vodovoda nevarno zamujajo

Osem občin sistema C bi moralo sprejeti dva pomembna odloka, a glede na dogajanje v Gornji Radgoni slabo kaže.

Objavljeno
07. december 2016 10.55
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gornja Radgona − Pomurske občine na desnem bregu reke Mure, ki so vključene v sistem C Pomurskega vodovoda, z uresničevanjem še zadnjih obveznosti zamujajo bistveno bolj kot občine sistema B. Če se bo na današnji skupni seji občinskih svetov karkoli zapletlo, bo zamuda še večja in grožnja vračanja evropskega denarja vedno bolj resna, saj jim je okoljsko ministrstvo postavilo rok do 20. decembra.

Prleški C-krak Pomurskega vodovoda obsega osem občin in bo izboljšal preskrbo z vodo okrog 27.000 prebivalcem, ki so bili že prej priključeni na obstoječe manjše sisteme, na novo pa se bo na skupno javno vodovodno omrežje priključilo okrog 10.000 prebivalcev. Okrog 170 kilometrov novega vodovodnega omrežja, štiri črpališča − Lukavci, Mota, Podgrad in Segovci − ter nekaj vodohranov in prečrpalnih postaj je že zgrajenih, zdaj pa se, podobno kot v prekmurskem sistemu B, zadeve zapletajo in zavlačujejo na politični ravni.

Na današnji skupni seji svetov vseh osmih občin v Apačah bi moral vsak svet posebej potrditi predloga dveh odlokov: o ustanovitvi skupnega javnega podjetja Prlekija, ki bo skupni upravljavec sistema C, in o preskrbi s pitno vodo na območju vsake posamezne občine. Oba odloka so občinski sveti že obravnavali v prvem branju, dali pripombe, župani pa so na podlagi teh pripomb oblikovali enotna kompromisna predloga za skupno sprejetje. Toda nekateri svetniki radgonskega občinskega sveta so imeli na zadnji seji nove pripombe in predloge sprememb, ki bi jih, če bi jih potrdili z glasovanjem, bilo treba znova usklajevati z vsemi drugimi občinami. Župan Stanko Rojko je zato sejo občinskega sveta prekinil, včeraj pa nam je dejal, da se današnjega glasovanja na skupni seji ne boji, ker da bo zavrnil vse morebitne amandmaje posameznih radgonskih svetnikov, večina svetnikov pa da bo glasovala za usklajena predloga odlokov.

Županja občine Ljutomer Olga Karba, ki je obenem koordinatorica sistema, nam je zagotovila, da so se tudi v njihovem občinskem svetu na neformalnem sestanku uskladili in dogovorili, da danes podprejo oba odloka v nespremenjeni obliki.

Ker bodo morale občine, če bo današnje glasovanje minilo brez pretresov, z JP Prlekija še uskladiti in podpisati pogodbe o najemu vodovodne infrastrukture, potem pa vse skupaj sprejeti še usklajene cene omrežnine in vodarine, bo do roka, ki ga je postavilo ministrstvo, ostalo le še malo časa. »Ah, ta rok je larifari. Do 20. decembra nam vse verjetno ne bo uspelo, zagotovo pa bomo vse obveze izpolnili do 1. januarja 2017 in zagnali preskrbo z vodo,« nam je o priganjanju včeraj dejal radgonski župan Rojko, Županja Olga Karba pa je dejala, da kaj veliko ne zamujajo. »Sistem C je v zaključni fazi in mi delamo vse, kar je potrebno. Tudi glede elaborata o skupnih cenah omrežnine in vodarine smo prejšnji teden že imeli prvi sestanek.«