Občine z denarjem pomagajo obrtnikom

Po ocenah je na širšem ribniškem območju približno 300 podjetnikov, ki imajo zaposlenih okoli 700 ljudi.

Objavljeno
10. julij 2014 12.32
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Ribnica − Občine Ribnica, Sodražica in Loški Potok, ki spadajo pod Območno obrtno zbornico Ribnica, bodo tej finančno pomagale izpeljati prehod iz obveznega članstva v prostovoljno, kar je verjetno edini tak primer v Sloveniji.

Od uvedbe prostovoljnega članstva konec oktobra lani se je v ribniški zbornici to zmanjšalo manj od slovenskega povprečja, pravi sekretar zbornice Pavle Hočevar: »Izstopila je dobra četrtina članov. Čeprav je to manj od povprečja, je bil osip  tolikšen, da bi morali zaradi manjših prilivov skrčiti obseg storitev, ki jih ponuja zbornica ne samo za svoje člane, ampak tudi za nečlane.«

V zbornici 130 članov manj kot lani

Za nečlane so začeli storitve zaračunavati. Največ članov, približno 600, so imeli v obdobju 1992−1995, ko je bil na Ribniškem čas stečajev in je bilo zaposlovanje v obrteh izhod, čeprav ima predvsem izdelovanje suhe robe na območju bogato tradicijo.

Zdaj je, po ocenah, na širšem ribniškem območju približno 300 podjetnikov, ki imajo zaposlenih okoli 700 ljudi, obrtna zbornica pa ima 250 članov, 130 manj kot konec lanskega leta. »Razumljivo je, da ljudje nočejo plačevati nečesa, česar ne potrebujejo,« pravi Hočevar, ki zagovarja stališče, da morajo imeti člani od zbornice korist:
»Toda zaradi upada članstva imamo manj prihodka, zato so nam v tem obdobju na pomoč priskočile občine, ki so za konkretne storitve, ki jih bo zbornica zagotavljala občanom in potencialnim kandidatom za podjetnika, skupaj namenile skoraj 8000 evrov.«

Ribniška obrtna zbornica bo tako še naprej brezplačno svetovala občanom pri odpiranju obrti, pri pridobitvi osebnega dopolnilnega dela in dopolnilne dejavnosti na kmetiji, izpeljali bodo podjetniško šolo, računalniški tečaj ter sodelovali na informativnih dnevih o poklicnem izobraževanju.