Občine za Černača pripravljajo račune

Stroški zimske službe v 94 občinah znašajo 26,5 milijona evrov

Objavljeno
18. marec 2013 21.15
mpi razdrto
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Maribor, Ljubljana – Stroški za zimsko službo večkrat presegajo predvidene proračunske zneske posameznih občin. V Skupnosti občin Slovenije (SOS) se bodo zato poskušali z ministrom za infrastrukturo in prostor dogovoriti za njihovo delno povračilo.

V Dobrovniku so lani za zimsko službo namenili nekaj več kot 9000 evrov, letos pa kar 451 odstotkov več oziroma več kot 41.000 evrov. V Ribnici na Pohorju so porabili 273 odstotkov več, v Krškem pa 183 odstotkov več denarja kot leto prej. »Dejanski stroški zimske službe bodo močno presegli v proračunih predvidene postavke,« ugotavljajo v SOS in poudarjajo, da bo škodo na voziščih, nastalo zaradi številnih pluženj, soljenja in spomladanske odjuge, mogoče oceniti šele spomladi.

Kljub mnenju poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana, da visoki sneg pomeni naravno nesrečo le, če so ogrožena človeška življenja, zdravje ljudi ali življenje živali, država pa bi pomagala šele, če bi neposredna škoda (podrto drevje, udrte strehe ipd.) presegla 0,3 promila državnega proračuna (2,4 milijona evrov), v SOS 8. člen zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami tolmačijo drugače: »Kot naravna nesreča so opredeljeni visok sneg in snežni plazovi, škoda pa zajema tako neposredno škodo kot stroške intervencij in ukrepov, s katerimi se preprečijo škodljive posledice nesreč.« Sklicujejo se tudi na člen, po katerem se iz državnega proračuna občinam povrnejo sredstva za odpravo posledic nesreče na stvareh v lasti občine, če je občina za to uporabila lastna sredstva. Pri tem opozarjajo, da se je povprečnina občinam občutno znižala in zato še težje zagotovijo dodatna (nenačrtovana) finančna sredstva.

Minister Zvonko Černač je v odgovoru na poslansko vprašanje o tem dejal, da so v preteklosti takšne razmere reševali s prerazporeditvijo sredstev v obstoječih občinskih in državnem proračunu in da meni, da bi bila to primerna rešitev tudi tokrat. Omenil je še, da so letos na ministrstvu za infrastrukturo in prostor za posodobitev državnega cestnega omrežja predvideli precej več denarja kot lani, kar bi bilo mogoče uporabiti tudi za sanacijo poškodb, ki so posledica izjemnih zimskih razmer.

V SOS zdaj pričakujejo sestanek z ministrom, da bi se dogovorili za povračilo vsaj dela stroškov zaradi izrednih zimskih razmer. Od 174 občin članic SOS jih je podatke o stroških zimske službe doslej posredovalo 94, za podatke pa so v SOS zaprosili vse občine, ne glede na članstvo. Po doslej zbranih podatkih skupna ocena stroškov znaša slabih 26,5 milijona evrov. »Podatki so še nepopolni, poleg tega še ne vključujejo stroškov vseh mestnih občin,« so sporočili iz SOS.