Občina Slovenj Gradec ob 1,75 milijona predvidenih evrov

Rebalans proračuna MOSG: največji izpad pri državnem sofinanciranju.

Objavljeno
20. november 2012 14.57
Posodobljeno
20. november 2012 19.00
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Po drugem letošnjem rebalansu bo proračun Mestne občine Slovenj Gradec za 1,75 milijona evrov manjši od predvidenega. Transferni prihodki iz državnega proračuna se zmanjšujejo kar za polovico.

Prihodki se glede na sprejeti proračun zmanjšujejo za 8,6 odstotka in znašajo še 18,63 milijona evrov. Ob 21,71 milijona evrov odhodkov se bo občina zadolžila za 948.000 evrov. Zadolževanje tudi po rebalansu ostaja nespremenjeno in se v letošnjem letu ne povečuje.

Najbolj se zmanjšujejo transferni prihodki, to so prihodki od države ter državno in evropsko sofinanciranje projektov in sicer v primerjavi s proračunom kar za slabo polovico, iz 3,7 na 1,9 milijona evrov. Večji del primanjkljaja na tej postavki izhaja iz sofinanciranja mrežnega podjetniškega inkubatorja, za katerega bi morala država prispevati 1,8 milijona evrov. Objekt na Ozarah bi morali dokončati že do 30. septembra, a ker občini to ni uspelo, so ministrstvo za gospodarstvo zaprosili za podaljšanje roka do 30. avgusta 2013. Zato so letos tudi prejeli le sorazmerni del sredstev, ki je za 870.000 evrov manjši od predvidenega.

Tudi sto tisočakov, ki so jih pričakovali za gradnjo doma varovanih stanovanj, v občinski proračun ne bodo dobili. Projekt že več let uvrščajo v proračune, saj so zanj pričakovali sofinanciranje nepremičninskega sklada, a kakšnih resnejših dogovorov doslej ni bilo, zato bodo projekt izločili iz proračuna, dokler od nepremičninskega sklada ne dobijo zagotovila za gradnjo.

Odreči se bodo morali tudi ureditvi tematske poti Kope v vrednosti 93.000 evrov. Za 51.000 evrov se zmanjšuje sofinanciranje opreme za atletski stadion, pa tudi za glasbeno šolo so letos dobili le 57.000 evrov namesto pričakovanih 72.000. Pri zadnjih dveh zneskih gre za obveznosti, ki se jih je država s pogodbami že zavezala financirati, a jih zaradi finančne krize kljub temu ne bo izpolnila.