Občinstvu bi radi približali slovenski film

Lani je obisk letnega kina v Novi Gorici presegel vsa pričakovanja, letos novih deset filmskih izkušenj.

Objavljeno
24. julij 2014 21.29
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – V Novi Gorici že več let ni filmskih predstav, izjema je le Art kino v Kulturnem domu. Zato je lani, ob 60-letnici rojstva Silvana Furlana, prvič zaživel letni kino, ki po nosi ime po goriškem rojaku, letošnje dogajanje pa se to soboto začenja s filmom Zoran moj nečak idiot. Z obiskovalci bodo tudi člani avtorske ekipe filma.

Rdeča nit letnega kina na ploščadi za novogoriško mestno hišo ostaja enaka kot minulo leto - vsak lahko najde film zase. Posebno mesto v njem bo imela po besedah Mirke Križnič, višje svetovalke za stike z javnostmi novogoriške občine, slovenska produkcija, saj organizatorji verjamejo, da imamo Slovenci kakovosten film, ki je včasih po krivem spregledan. Otvoritveni film Zoran moj nečak Idiot, ki je prejel številne nagrade doma in v tujini, je bil posnet prav na Goriškem in odseva večkulturno dimenzijo tega prostora. »V  duhu razvijanja filmske kulture si še posebej želimo širši publiki približati kakovosten slovenski film,« poudarja Križničeva.

Tako se bodo gledalci lahko prepustili humorju slovenske Bridget Jones v filmu Panika, koprodukcijski film Adria Blues v režiji Miroslava Mandića pa jih bo popeljal skozi zgodbo generacije ljudi, ki jih je zaznamoval jugoslovanski vrednostni sistem.

Posebno pozornost bodo namenili mladinskemu in družinskemu filmu. Bekas je prisrčna pripoved o kurdskih bratih in njuni vztrajnosti, upanju ter sanjah o vsemogočnem Supermenu. Na programu bo tudi drugi del slovenskega filma režiserja Mihe Hočevarja, Gremo mi po svoje.

V petek, 1. avgusta, se obeta zanimiva izkušnja z Damirjem Avdićem. Najprej bodo predvajali dokumentarni film Pravi človek za kapitalizem, sledil bo njegov koncert. V Novo Gorico prihajata tudi režiser Dušan Moravec in direktor fotografije Matjaž Mrak. V sodelovanju s festivalom Animateka bodo zavrteli jagodni izbor njegovih kratkih filmov, zaključni večer pa bo posvečen plesni umetnosti. Začeli bodo s kratkim filmom Trenutek vročice, v katerem nastopata domača vrhunska plesalca Nastja Bremec in Michal Rynia v okolju novogoriške stolpnice Eda centra. Sledila bo projekcija filma Vaje v objemu.

Ob 20-letnici kultnega filma Quentina Tarantina Šund bodo obiskovalcem ponudili priložnost, da si film ponovno ogledajo na velikem platnu. Večer nastaja v sodelovanju z mestnim kinom Kinodvor.

Novogoriška občina je lani za izvedbo projekta, ki ga je obiskalo okrog 2500 ljudi, namenila 10.000 evrov, letos jih bodo 15.000. Dobre filme je organizatorjem uspelo pridobiti zaradi številnih soorganizatorjev, tako pa bo, kot kaže, tudi letos.