Obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Iz zgodovine se je treba učiti in naučiti, da ne bomo obstali na mestu, ali šli celo korak nazaj.

Objavljeno
23. avgust 2017 17.02
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ljubljana - V Sloveniji in širši Evropi danes obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Osrednji dogodek bo potekal pred ameriškim veleposlaništvom.

Dan spomina na žrtve je bil določen na podlagi resolucije, ki jo je aprila 2009 sprejel Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno praznujemo tudi v Sloveniji. 23. avgust so izbrali, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt med takratno Nemčijo in Sovjetsko zvezo, s katerim sta se državi dogovorili o nenapadanju in določili interesne sfere obeh držav v Evropi.

V resoluciji so evropski poslanci med drugim poudarili potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope ter izpostavili, da brez resnice in spomina na kruto dogajanje ne more biti sprave. Obenem so ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

V Sloveniji bo letos glavnina dogodkov potekala v Ljubljani, pripravlja pa jih Študijski center za narodno spravo v sodelovanju z Vojaškim vikariatom Slovenske vojske in župnijo sv. Nikolaja v Ljubljani. Popoldne bosta direktorica omenjenega centra Andreja Valič Zver in namestnik ameriškega veleposlanika v Sloveniji Gautam Rana položila cvetje in nagovorila zbrane pred spominsko ploščo, ki jo je leta 2014 v čast slovenskim žrtvam vseh treh totalitarnih režimov pred veleposlaništvom odkril takratni ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli.

Sledila bo maša za žrtve, ki jo bo v ljubljanski stolni cerkvi daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Maši bosta sledila kratka akademija in slavnostni nagovor pesnika, esejista in prevajalca Braneta Senegačnika.

Kot so v vabilu na dogodek zapisali v Študijskem centru za narodno spravo, se morata Evropa in Slovenija »zavedati svoje poklicanosti k ohranjanju demokracije, ki lahko temelji le na jasno postavljeni meji med zagotovljeno pravico, svobodo, dostojanstvom in varnostjo njenih državljanov na eni strani ter strahom pred izgubo teh vrednot na drugi strani«. »Iz zgodovine se je treba učiti in naučiti, da ne bomo obstali na mestu, ali šli celo korak nazaj,« so še zapisali.

Evropskega dne, posvečenega žrtvam, je se je s poslanico spomnil tudi predsednik DZ Milan Brglez. Kot je zapisal, nas ta dan opozarja na nepredstavljivo okrutnost totalitarizmov, spomin na žrtve pa nam mora služiti kot most med tragično preteklostjo ter svetlejšo prihodnostjo, ki smo jo dolžni graditi prav vsak dan. Letošnje osrednje evropske slovesnosti v teh dneh potekajo v Talinu, glavnem mestu Estonije, ki je v tem letu predsedujoča država EU.