Obetal si je druženje v dvoje, a ga je zastrupila

Maji Magister očitajo, da je podtaknila tableto 46 let starejšemu prijatelju, ki pa se je postavil na stran obtožene.

Objavljeno
19. oktober 2016 19.07
Maja Magister na sodišču v Ljubljani, 19. oktober 2016 [Maja Magister,sodišče,Ljubljana]
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Po treh letih od predobravnavnega naroka je na zatožno klop ljubljanskega sodišča ponovno sedla Maja Magister, ki je po očitkih tožilstva svojemu 46 let starejšemu prijatelju Pavlu R. v kavo podtaknila antipsihotik, kar bi se zanj skoraj končalo tragično.

»Tega nisem storila. Pavle je moj prijatelj že 20 let. Mislila sem, da mu pomagam, da mi bo hvaležen,« je svojo zagovor na sodišču začela 36-letna Maja Magister iz Ljubljane, ki ji tožilstvo očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe in veliko tatvino. »Občasno sem si od njega izposojala denar, a sem ga vedno tudi vrnila in od njega nisem finančno odvisna,« je povedala Magistrova, ki po lastnih besedah zasluži okrog 800 evrov na mesec, vendar kje dela, ni hotela izdati, saj po njenih besedah »to ni uradno«. Tistega junijskega dne leta 2010 je prijatelju po lastnih besedah rešila življenje s tem, ko je poklicala rešilca, kar ne bi storila, če bi mu hotela kaj žalega.

Tožilstvo Magistrovi očita, da je Pavlu R., rojenemu leta 1934, v ljubljanskem lokalu Krinka bar v kavo poleg sladkorja dala še 100-miligramsko tableto leponex, ki vsebuje klozapin. Gre za močan antipsihotik, ki ima lahko močne in številne stranske učinke, saj povzroča omotičnost, zaspanost, med drugim znižanje krvnega tlaka. Lahko pa poveča tudi učinek kofeina v kavi. Te učinke je na lastni koži občutil tudi Pavle R. Tožilstvo je prepričano, da bi brez hitre zdravniške pomoči lahko tudi umrl, njegovo življenje je bilo ogroženo.

Ni ji posodil denarja, nakar mu je sladkala kavo

Magistrova, ki je bila tudi zasvojenka z mamili – s tem je zdaj menda opravila, saj se je vključila v metadonski program –, je po tem, ko je zbežala od doma, več let kot podnajemnica živela v hiši Pavla R. Čeprav je Pavle R. njun odnos na sodišču ocenil kot odnos med očetom in hčerjo, se je med njima spletlo še precej več. Pavle R. je dekle vozil tudi na počitnice. Bila sta na Maldivih pa v Egiptu in dvakrat v Grčiji. Večkrat ji je tudi posojal denar, ki ga je vračala po svojih zmožnostih, dolga se je čez čas nabralo za 4000 evrov. Magistrova je v preiskavi dejala, da sta bila prijatelja, ki sta se dobivala približno dvakrat na teden. Junija 2010 sta bila dogovorjena za nov izlet. Tokrat nič eksotičnega, le konec tedna v Čateških toplicah. Zjutraj sta se dobila na kavi, in kot je preiskovalcem dejal Pavle R., mu je Magistrova stresla v kavo sladkor. Pavle R. je policistom še pojasnil, da ga je pred tem spet prosila, naj ji posodi denar, a ga ni imel, pri sebi je imel le 240 evrov za njun konec tedna v dvoje.

Ko je spil kavo, mu je Magistrova menda dejala, da takšen ne more voziti. Potem ko sta se odpeljala proti stanovanjskem bloku Magistrove, je moral ustaviti, Magistrova pa je poklicala reševalce. Policiste so poklicali iz ljubljanskega kliničnega centra in povedali, da so na urgenco sprejeli možakarja, ki je bil v hudem šoku, močno se je slinil, bil je nemiren, imel je zelo nizek krvni tlak. Pozneje so te stranske učinke pripisali leponexu. Magistrove, ki jih je obvestila o zdravstvenem stanju prijatelja, niso mogli več priklicati na telefon. Pavle R. je policistom najprej dejal, da je dvomil, da mu je nekaj podtaknila prav ona, opisal je, kako ji je posojal denar in jo vozil na počitnice. Mogoče pa bi to lahko storila, da bi mu vzela denar za Čateške toplice, je nato dodal.

Magistrova, ki so jo policisti v bližini stanovanjskega bloka ustavili okrog pol šeste ure popoldne, je imela pri sebi mobilni telefon Pavla R., njegovo uro znamke Rolex, ključe od stanovanja in 240 evrov. Vse razen denarja je izročila policistom, povedala je, da ji je Pavle R. dejal, naj poskrbi za te stvari, denar pa mu je vrnila pozneje, ko je prišel iz bolnišnice.

Magistrova je na sodišču še dejala, da je prijateljeve stvari le spravila, ker so ga reševalci odpeljali v bolnišnico. Celo sam ji je dejal, naj pazi na njegov stvari, zato je menila, da mu je s tem storila uslugo. Res je bila tudi tistega dne v njegovi hiši, je še povedala, a le zato, ker je iskala telefonsko številko koga od njegovih bližnjih, kar so ji menda naročili v bolnišnici. Podnajemnica, v hiši se jih menda precej izmenjuje, je policistom pojasnila, da je tistega dne okrog pol tretje ure popoldne zalotila Magistrovo, kako stika po hiši.

V želji po večji spolni moči se je menda zastrupil sam

Magistrova je na sodišču še dejala, da s takšno tableto nikoli ni imela opravka, je pa zgodbo nenadoma na sodišču spremenil Pavle R. Že med preiskavo je Magistrova povedala, da sta po dogodku še naprej prijateljevala, včeraj pa je oškodovanec skupaj z njo stopil v razpravno dvorano in poleg obtožene sedel na zatožno klop.

»Veste, nerodno mi je bilo in nisem vedel, da bo to prišlo tako daleč, zato tega sprva nisem omenjal,« je mencal pred sodnico, nato pa razložil, da je bil kakšen teden pred tem dogodkom v družbi prostitutke (njenega kontakta nima več, najel pa jo je prek oglasnika), ki mu je menda izročila tableto za spolno moč, ki mu pri njegovih letih že nekoliko peša. A jo je raje prihranil za konec tedna z Magistrovo in jo zaužil z jutranjo kavico. »Vedeti ne morem, a predvidevam, da sploh ni bila tableta za spolno moč, temveč nekaj drugega,« je povedal in dodal, da sicer ne more trditi, da mu Magistrova tega ni podtaknila, precej bolj pa je verjetno, da jo je nehote sam zaužil. »Veste, Maja je zdaj drugačen človek in se zdravi,« je povedal in dodal, da bi si vse življenje očital, če ne bi bila oproščena. »Še vedno sem z njo v dobrih odnosih in je ne obsojam,« je še povedal Pavle R., ki tako ne vztraja več pri predlogu za pregon Magistrove, kar pa glede na kvalifikacijo kaznivih dejanj ni tako pomembno, saj se ta preganja po uradni dolžnosti.

Na vprašanje tožilke Dragice Abrahamsberg, ki jo je zanimal natančen čas zaužitja tablete, je Pavle R. dejal, da jo je najbrž vzel med sedmo in osmo uro zjutraj, tudi v bolnišnici so mu povedali, da naj bi bil čas delovanja do dve uri. Marsikaj bo v tem postopku odvisno od pričevanja izvedenke toksikološke stroke, ki naj bi čas delovanja zdravila ocenila na le 15 minut – na kavi sta po pričanju natakarice obtožena, ki se je vedla precej osorno, in oškodovanec sedela okrog pol ure.

Sojenje se nadaljuje 11. novembra.