Objavljen je nov razpis za štipendije za deficitarne poklice

Novo vlogo bo možno oddati od 11. septembra naprej. Pričakovati je, da bodo štipendije ponovno razgrabljene v nekaj urah.

Objavljeno
04. september 2015 11.42
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je danes objavil nov razpis za štipendije za deficitarne poklice. Ta bo popravil škodo, ki je bila storjena s prvim razpisom, ki so ga morali zaradi nedelujoče spletne strani in posledično neenakopravnega položaja vlagateljev razveljaviti. Novi razpis je objavljen na spletni strani sklada in na portalu e-Uprava, objavljena pa je tudi nova vloga. Oddati jo bo mogoče šele od prihodnjega petka, 11. septembra, od 9. ure dalje.

Po neuspelem prvem razpisu je ministrica za delo Anja Kopač Mrak dejala, da zaradi obstoječih pravnih okvirov v tem trenutku postopkov ne morejo spreminjati, če hočejo štipendije podeliti še za letošnje šolsko leto. Tako je ostal kriterij »kdor prej pride, prej melje«, saj šteje vrstni red prispelih popolnih vlog.

Vendar če bo sočasno, na isti dan in ob isti uri, prispelo več popolnih vlog in bo njihova skupna vrednost presegala še razpoložljiva sredstva tega razpisa, bodo odločilni naslednji kriteriji: vpis v nižji letnik izobraževalnega programa, višja povprečna ocena v predhodnem šolskem letu in višja povprečna ocena izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole, če vlagatelj letos prvič prehaja na srednješolsko izobraževanje, sicer pa višja povprečna ocena strokovnih predmetov.

Ob razveljavitvi prvega razpisa so dejali, da bodo pri ponovljenem razpisu pri obravnavi vlog prednost imeli dijaki, vpisani v prvi letnik, vendar zdaj na skladu poudarjajo, da bo novi razpis odprt za vse dijake, ne glede na letnik, ki ga obiskujejo. Za štipendijo se bo mogoče prijaviti do porabe sredstev oziroma najdlje do vključno 21. septembra. Sodeč po navalu na prvem razpisu je možno sklepati, da bodo tudi tokrat štipendije razgrabljene že v nekaj urah.

Goljufanje pri prvem razpisu

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, pri katerih so ugotovili, da na trgu dela nastaja razkorak med ponudbo in povpraševanjem. Vrednost razpisa je 1,2 milijona evrov, kar se bo pretvorilo v tisoč štipendij po sto evrov na mesec.

Na skladu poudarjajo, da bodo vloge, oddane pred začetkom roka za oddajo vlog, zavržene. Pri prvem razpisu so se namreč dogajale goljufije. Kot je poročal Žurnal24, so nekaterim na pošti vnaprej natisnili elektronsko znamko z uro oddaje. Najhitrejši je tako vlogo za štipendijo, sodeč po elektronski znamki, oddal že eno uro prej, preden je bila vloga sploh objavljena na spletu.