Objavljen razpis za kadrovske štipendije

4000 dijakom in študentom prve in druge stopnje bo ministrstvo preko izvajalcev sofinanciralo kadrovske štipendije.

Objavljeno
18. november 2016 17.35
Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za podelitev javnega pooblastila ter za sofinanciranje izvajanja regijske sheme kadrovskih štipendij v obdobju do leta 2022. Za celotno obdobje bo namenjenih skupno 18,4 milijona evrov, od katerih 80 odstotkov prispeva EU.

Namen javnega razpisa je sofinanciranje izvajanja regijske sheme kadrovskih štipendij. Ta pa temelji na partnerstvu med delodajalci, upravičenci, to je izvajalci javnih pooblastil, in državo. Celotni razpis se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike.

Šolanje mladih za potrebe gospodarstva, zaposlovanja v gospodarstvu in s tem preprečitev odseljevanja mladih pa je cilj sheme kadrovskih štipendij.

Na javnem razpisu bo izbranih 12 nosilcev regijske sheme kadrovskih štipendij, ki jim bo podeljeno javno pooblastilo. Ministrstvo bo preko izvajalcev javnih pooblastil sofinanciralo kadrovske štipendije 4000 dijakov in študentov na dodiplomski in podiplomski stopnji študija do leta 2022.

Rok za oddajo ponudb na razpis je 21. december 2016.

Kdo dobiti informacije o delodajalcih, ki podeljuje štipendije?

Na spletni strani Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije je zapisano, kje lahko dijaki in študentje dobijo informacije o delodajalcih, ki podeljujejo kadrovske štipendije:

  • preko Izmenjevalnice na spletni strani sklada, kjer lahko delodajalci oddajo svoje potrebe po kadrovskih štipendistih za posamezno šolsko/študijsko leto;
  • na spletnih straneh RRA  kjer objavljajo zbrane potrebe delodajalcev po štipendistih;
  • objave delodajalcev, ki jih ti naredijo v svojih internih glasilih, na svojih spletnih straneh, v javnih občilih itd.

Obveznosti kadrovskega štipendista

Kadrovske štipendije so po podatkih sklada med najvišjimi v Sloveniji, a zahtevajo obveznosti tako za dijake oziroma študente kot tudi za delodajalce.Večino kadrovskih štipendij poleg uspešnega zaključka izobraževanja vključuje tudi obveznost zaposlitve pri štipenditorju po končanem izobraževanju. Ta obveznost je praviloma terminsko opredeljena, kadrovski štipendist se mora največkrat pri štipenditorju zaposliti za najmanj toliko časa, kolikor je prejemal kadrovsko štipendijo. Delodajalec pa se lahko z njim dogovori tudi za drugih obveznosti, kot so obvezna počitniška praksa, diplomska naloga, vsebinsko vezana na podjetje ipd.