Oblast kaže na opozicijo in medije, protesti se nadaljujejo

Zborovanja »Gotof si« napovedana tudi v Celju, Kranju, Novemu mestu in Murski Soboti. Politika ne sliši ljudi.

Objavljeno
28. november 2012 22.19
Anže Božič, notranja politika, Blaž Račič, Jesenice
Anže Božič, notranja politika, Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana, Jesenice – Protesti proti lokalnim »šerifom« in državni politiki se nadaljujejo. Na spletu se je poleg novih pozivov k mirnim demonstracijam po vsej državi pojavila tudi peticija za ljudski odpoklic poslancev in županov, ki jo je podpisalo že skoraj 4000 ljudi.

»Žalostno. Predsednik republike in njegovi podporniki s svojimi izjavami opravičujejo nasilje. Toliko o pravni državi,« je bil doslej edini odziv, ki ga je o burnem aktualnem dogajanju v državi prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Obrambni minister Aleš Hojs pa je ocenil, da so v ozadju demonstracij skrite tudi »želje nekaterih, da se stvari razvnamejo pred predsedniškimi volitvami«.

Hojs je pojasnil, da je premier Janša torkov nočni sestanek s šefoma vojske in policije sklical, ker je hotel poročilo o tem, kako so zavarovani vojaški objekti in drugi prostori, kjer se hrani orožje. Vojska po zagotovilih ministra pred novimi protesti ni v pripravljenosti, saj ustava tega ne dovoljuje. Kot je poročala Pop TV, pa se policija z vojsko lahko dogovori o morebitni logistični pomoči.

Vlada je danes tudi potrdila poročilo notranjega ministra Vinka Gorenaka o ukrepanju policije na demonstracijah v Mariboru. Kljub očitkom, da so policisti čezmerno uporabili silo nad večinoma mirnimi protestniki, je minister v sredo zvečer ocenil, da je policija delovala zakonito in primerno. Vlada je dokumentu nadela oznako zaupno, zato podrobnosti niso znane.

V koalicijskih SDS in NSi pa so zaradi domnevnega sovražnega govora ter pozivanja k nestrpnosti in nasilju v nekaterih slovenskih medijih med protestom »Gotof si« sklicali parlamentarni odbor za izobraževanje. Na njem bodo v petek predlagali, da se takšne primere obsodi, novinarje pa pozove k spoštovanju načel »medkulturnega dialoga in vrednot EU«.

Danes se je protest preselil tudi na Jesenice. »Jutri gremo v Kranj, v petek pa v Ljubljano delati revolucijo. Ejga, dost mamo«, je nekaj protestnikov med dobro stoterico zbranih na Čufarjevem trgu na Jesenicah nocoj glasno napovedalo podporo nadaljnjim že napovedanim protestom v drugih slovenskih krajih.

Miren shod, na katerega je pod naslovom »Vladajo nam tajkuni in mafija, zaupanja v sodstvo in tožilstvo ni več. Dost mamo!« na socialnem omrežju Facebook vabil uporabnik pod imenom Gorenjska vstaja, je eno uro potekal
v močnem dežju, množica pa je nekajkrat občasno glasno skandirala in ponavljala zahteve protestnikov iz Maribora in Ljubljane. Tako je bilo slišati »lopovi, ukradli ste nam državo,« »gotov si, Janša,« »zdaj imamo možnost, da povemo,« »mnogi imate izobrazbo, nimate pa služb« in podobno.

Med udeleženci so prevladovali člani srednje in mlajše generacija, ki so bolj vešči uporabe svetovnega spleta in spletnih socialnih omrežij, opaziti je bilo mogoče tudi nekaj starejših ljudi, medtem ko vidnejših posameznikov in nosilcev političnih funkcij v lokalni skupnosti na protestu ni bilo. Tudi uniformiranih policistov na prizorišču dogajanja ni bilo, nekajkrat so se v policijskem vozilu le zapeljali mimo Čufarjevega trga.

Ljudje so na osrednji jeseniški trg prišli izraziti nezadovoljstvo z aktualnimi političnimi razmerami v Sloveniji, ki jih najbolj občutijo v denarnicah. Mati treh je otrok je, denimo, potožila, da je 43 evrov, kolikor mora mesečno odšteti za mestni avtobus za otroka dijaka, odločno preveč, zato je zahtevala odstop ministra za promet Zvonka Černača, njena mlajša kolegica pa je bila zadovoljna, da v času, ko so številni ljudje zadolženi pri bankah, sama s skromno plačo nima možnosti za najetje stanovanjskega kredita. »Če sama ne plačam položnice, ne morem zbežati na Ciper«, pa je dejala upokojena medicinska sestra.