Oblegana fontana piva

V treh tednih prodali že 15.000 spominskih vrčkov, sodčke menjujejo tudi po trikrat na dan.

Objavljeno
26. september 2016 20.57
Fontana piv
Brane Piano
Brane Piano

Žalec – V treh tednih, kar so odprli fontano piv Zeleno zlato, so v Žalcu imeli nepričakovano velik obisk. Prihajajo domači turisti in okoličani, avtobusi iz Italije, Španije in Češke, napovedani so ruski turisti. Hana Šuster Erjavec z občinskega Razvojne agencije Savinja pravi, da so do ponedeljka prodali že 15.000 s čipom opremljenih vrčkov, ki jih je oblikoval Oskar Kogoj.

Vrček, ki kupcu ostane za spomin, stane šest evrov, z njim pa je na fontani mogoče poskusiti petkrat po deciliter piva. Točijo le pivo domačih malih pivovarjev, ki pivu dodajajo savinjski hmelj. »Menjavo praznih sodov smo načrtovali na tri dni, zdaj jih menjamo tudi po trikrat na dan,« pravi Šuster Erjavčeva.

Kakor je povedal žalski župan Janko Kos, so pred tremi tedni ob odprtju fontane načrtovali, da morajo do konca oktobra, ko bodo fontano do prihodnjega aprila zaprli, prodati vsaj 3.000 vrčkov, da bi s tem pokrili stroške obratovanja. Zaenkrat zaradi fontane še niso nikogar dodato zaposlili, so pa usposobili nekaj turističnih vodnikov, ki so vedno prisotni pri obisku fontane za zaključene skupine ali najavljene posameznike, saj morajo fontano aktivirati.

Kos je prav tako že pred odprtjem dejal, da bodo fontano v prihodnje s petih točilnih mest razširili na osem točilnih mest, če bodo sredstva dovoljevala pa jo bodo tudi prekrili s streho. Po dosedanjem obisku je zelo verjetno, da bodo razširili že do prihodnje pomladi.

Zaradi fontane, sporočajo žalski gostinci, se tudi njim povečuje promet. Vrčke je mogoče kupiti v bližini fontane na žalski tržnici, v večini gostiln v Spodnji Savinjski dolini, lahko tudi v šempetrski Jami Pekel ali v Zdravilišču Dobrna.