Obletnica manevrske strukture: Kje si, Tone, kje si, Janez?

Tone Krkovič se današnje proslave ni udeležil zaradi obveznosti: Človek potrebuje čas, da se sestavi.

Objavljeno
19. maj 2015 19.34
Posodobljeno
19. maj 2015 20.00
MSNZ
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljubljana – Na prireditvi ob 25. obletnici nastanka manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki se je je v vojašnici Edvarda Peperka udeležil tudi predsednik Borut Pahor, sta notranja ministrica Vesna Györkos Žnidar in obrambna ministrica Andreja Katič v nagovorih poudarili, da je bila ustanovitev strukture vzor varnostnega organiziranja naroda.

Pred okoli dvesto obiskovalci je spregovoril tudi vodja sekcije MSNZ pri zvezi veteranov vojne za Slovenijo Vojko Adamič, ki je na slovesnosti pogrešal Janeza Janšo in Toneta Krkoviča.

Medtem ko so pred petimi leti v Muzeju novejše zgodovine Janez Janša, Tone Krkovič, Igor Bavčar, Vinko Beznik, Miha Brejc in še nekateri drugi akterji MSNZ v en glas poudarjali patriotskost dogodkov na začetku 90. let, in posebej poudarili enotnost takratne policijske oziroma miličniške in vojaške strukture, je 25-letnice nastanka MSNZ od njih udeležil le nekdanji vodja centra za usposabljanje posebnih in vojnih enot milice Vinko Beznik.

Prijatelji na različnih bregovih zgodovine očetov

»Če na proslavo vabi ministrica za obrambo skupaj z notranjo ministrico in predsednikom države, potem ta dogodek pomeni nekaj, kar simbolizira državo. In če to državo spoštujemo, potem si ne znam odgovoriti na vprašanje, zakaj te ni, Tone [Krkovič], zakaj te ni, Janez [Janša]? To, da ju ni, ni pravo sporočilo,« je za Delo komentiral Vojko Adamič. Kot nam je zaupal, z omenjenima prijateljujejo, »smo skupaj, redno se srečujemo in se informiramo. Smo prijatelji in v okviru svojih organizacij delamo isto: počastimo spomin na junaške dni«. A kljub temu »nas nekaj ločuje. Ni to naša zgodovina, ločuje nas zgodovina naših očetov in dedkov«. To ni dobro, je nadaljeval Adamič: »Zgodovina absolutno ni nepomembna, saj se iz nje učimo vsi. A pogovarjanje samo o tem, kaj in kako se je zgodilo, Slovenije ne bo pripeljalo k napredku. Zgodovina ne more biti glavni element ločevanja in nikakor ne razumem, da je lahko zaradi uspehov in grehov naših očetov ogrožena enotnost.«

Tone Krkovič, ki je bil pred 25 leti za načelnika MSNZ imenovan kot rezervni stotnik, se proslave ni udeležil zaradi obveznosti. »Človek, ki ga zaprejo za 294 dni, potrebuje določen čas, da se sestavi,« je dejal za Delo in dodal, da današnjo proslavo sicer pozdravlja. Glede razklanosti je povedal, da bi njemu težko očitali, da jo je povzročil, »saj sem vedno poskrbel, da je bil projekt kar se da dobro predstavljen«.

Po njegovem mnenju je to posledica vsesplošne družbene razklanosti: »Ko bo slovenska družba dosegla enotnost, se bo pokazala tudi pri tem znamenitem projektu. Ostajam optimist. Menim, da stvari počasi vendarle gredo v pravo smer«.

Predsednik veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, četrti načelnik generalštaba Slovenske vojske, je po današnjem dogodku povedal, da razklanost, ki jo po njegovem kaže odsotnost nekaterih posameznikov, za pripadnike stalne sestave SV zagotovo ni dobra: »Profesionalnim vojakom tisti, ki se proslave niso udeležili, ne dajejo ustrezne slike«. Prepričan je, da bi se dogodka morali »ne glede na vse udeležiti vsi. V organizaciji in v samem namenu manevrske strukture smo si bili vsi enotni«. Predsednik veteranov vojne za Slovenijo je bil včeraj še posebej vesel, da je na proslavi videl tudi tiste, »ki pred 25 leti niso oddali orožja. To je zelo pomembno, kajti s tem se zavrača uveljavljena in napačna misel, da je bila TO razorožena.«

Janša tako, Lipič drugače

Čeprav Janez Janša v javnosti ponavlja, da je šlo pri razorožitvi TO za veleizdajo, Lipič zatrjuje, da je bil le »neuspeli poskus. V rokah TO je ostalo okoli 20.000 kosov različnega orožja in tudi tisti del, ki je bil v skladiščih JLA pred sprejetjem ukaza [komandanta republiškega štaba TO generalpodpolkovnika Ivana Hočevarja] o razorožitvi, na katerega takrat nismo imeli nobenega vpliva, nam je uspelo odnesti v naša tajna skladišča«.