Obletnica Ruske kapelice: slovensko-rusko prijateljstvo cveti

Dopoldne v Ljubljani so na Prešernovem trgu poživili gardisti slovenske vojske in garde ruskih oboroženih sil

Objavljeno
28. julij 2012 22.18
NASTOP GARDE
NeDelo, STA
NeDelo, STA

Ljubljana, Kranjska Gora - V Ljubljani in Kranjski Gori je živahno že od petka, ko so se začele prve prireditve, s katerimi so in bodo zaznamovali obletnico Ruske kapelice pod Vršičem. Jutri se bodo tradicionalne slovesnosti na Vršiču udeležili visoki predstavniki Slovenije in Rusije in to bo tudi priložnost za krepitev prijateljskih vezi med državama.

Današnje dopoldne v Ljubljani so na Prešernovem trgu poživili gardisti slovenske vojske in garde ruskih oboroženih sil, danes bodo »vajo« ponovili tudi pred hotelom Kompas v Kranjski Gori, nato se bo glavno dogajanje preselilo pod Vršič. Častni pokrovitelj tokratne slovesnosti ob obletnici Ruske kapelice, ki so jo letos po vandalizmu obnovili, bo premier Janez Janša, med gosti iz Rusije pa naj bi bil podpredsednik spodnjega doma ruskega parlamenta, delegacija zgornjega doma ruskega parlamenta pod vodstvom podpredsednika Jurija Vorobjova in 13-članska delegacija ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom voskresenskega škofa Save.

Kot je znano, se s slovesnostjo ob Ruski kapelici predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Ob robu letošnjih slovesnosti so in bodo potekala tudi dvostranska srečanja. Predsednik državnega zbora Gregor Virant se je že srečal s podpredsednikom dume Sergejem Železnjakom, premier Janša se bo danes pogovarjal s podpredsednikom sveta federacije Vorobjovom.