Ovaden sekretar državnega sveta Marjan Maučec

Maučec trdi, da bo dolg avstrijski slabi banki in Dušanu Botu poplačal s svojim premoženjem.

Objavljeno
05. januar 2016 21.53
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljubljana - Generalni sekretar Državnega sveta Marjan Maučec je (spet) kazensko ovaden. Tokrat zaradi poslovne goljufije. Dolgoval naj bi okoli 90.000 evrov.

Medtem ko je bil zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov Maučec aprila 2014 pogojno obsojen na leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let, so ga murskosoboški kriminalisti na tamkajšnje okrožno tožilstvo zdaj ovadili zaradi poslovne goljufije.

Maučec, ki je trenutno v bolniškem staležu, ni vedel, da je ovaden. Je pa za Delo potrdil, da je od finančnega urada 19. junija lani res prejel nakazani preplačani davek, ki bi ga moral vrniti družbi Dumanikos. Ker tega kljub sporazumu z Dumanikosom ni storil, ga je direktor te družbe Dušan Bot lani jeseni kazensko ovadil. Kriminalisti pa so predkazenski postopek sorazmerno hitro že končali.

»Ne vem, zakaj se je družba Dumanikos odločila za ovadbo, saj smo se sporazumeli, da jim bom znesek - 44.985 evrov - vrnil takoj, ko bom sposoben. V bistvu sem jim delal uslugo, saj sami od finančne uprave tega preveč plačanega davka ne bi mogli več iztržiti: »Pomagal sem jim, zdaj sem pa na koncu jaz grdi raček,« pravi Maučec. Direktor Dumanikosa Dušan Bot mu ne verjame: »Gospod Maučec bi nam davek moral vrniti že leta 2007. Do zdaj ga ni, poleg tega nam dolguje za slabih 35.000 evrov obresti ter stroške postopkov, prek katerih je Dumanikos od finančnega urada dosegel poplačilo dolga. Skupaj nam Maučec dolguje okoli 90.000 evrov.« Če bo sedanja ovadba prepričala tudi sodišče, in če bo to sodbo podalo do aprila letos, potem bo Maučecu najverjetneje razveljavilo tudi pogojno odložitev kazni.

Tako meni pravni strokovnjak z ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat, ki je razložil, da bi sodišče v takem primeru obdolženemu izreklo skupno kazen za obe dejanji. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, strokovnjak za kazensko pravo, pa meni, da v tem primeru ne gre nujno za avtomatizem, ampak se bo o prekinitvi pogojne kazni sodišče najverjetneje odločalo: »Sodišče mora najprej ugotoviti, ali je očitano mu kaznivo dejanje obdolženi storil na novo, ali gre za ponovitev že očitanega dejanja, ali pa dejanje izhaja iz že izrečene sodbe«.

Kupnino nakazal na dva bančna računa

Družba Dumanikos je pred slabimi devetimi leti od podjetja Sodarstvo in trgovina Marjan Maučec, s. p., kupila skladiščne prostore nekdanje ljutomerske pohištvene tovarne Marles, ki jo je Maučec kupil leta 2000.

Kupnina je znašala 224.926 evrov, davek pa dodatnih 44.985 evrov. Ker davek družbi Dumanikos ni bil priznan kot vstopni davek, se je urejalo preplačilo davka pri podjetju Marjana Maučeca, ki bi denar moralo vrniti Dumanikosu. A ga že deveto leto ne vrne.

Direktor Dumanikosa Dušan Bot se spominja, da je kupnino za halo, ki jo je odkupil od Marjana Maučeca, na prošnjo slednjega moral nakazati na dva bančna računa: približno dve tretjini zneska je nakazal podjetniku Marjanu Pišlerju (javnosti znanemu kot nekdanjemu direktorju podjetja Les in tistemu, ki mu je pred tremi leti na polovični delež holdinga Electe v lasti Jureta Jankovića uspelo vpisati zastavno pravico, op. p.), preostalo Hypu Leasingu. Dušan Bot pravi, da se je zaradi te poteze v vlogi priče znašel celo na sodišču, a njegova družba Dumanikos nazadnje ni bila spoznana kot soudeleženka na davčnem vrtiljaku, zaradi česar je bil kasneje, leta 2014, obsojen Maučec.

»Vrnil bom do 31. maja 2014«

Da bi dobil povrnjen davek, ki ga kot vstopnega davčna uprava (zdaj Furs) ni priznala, sta Bot in Maučec sklenila dogovor, da se Dumanikos odreče odbitku navedenega davka, v zameno pa pridobi sredstva iz neupravičeno zaračunanega davka Maučečevemu podjetju. To izhaja iz dobropisa št. 01/2014, ki ga je 28. marca leta 2014 v Gančanih podpisal Marjan Maučec, vanj pa je tudi zapisal, da bo preplačan znesek na bančni račun Dumanikosa »vrnil do 31. maja 2014«. Aprila istega leta je Maučec z družbo Dumanikos celo podpisal sporazum, katerega drugi člen govori o tem, da bo Maučec dolgovana sredstva nakazal na fiduciarni račun odvetniške pisarne, ki zastopa družbo Dumanikos.

Uresničitev obljube iz sporazuma ni bilo, po Maučecevih besedah zato, ker dolga ni bil sposoben odplačati oziroma je imel blokiran račun. To smo preverili in drži: Maučec je avstrijski slabi banki Heti takrat dolgoval dobrih 597.000 evrov, dolžan je bil tudi davčnemu uradu (zdaj Fursu). Razpolagamo z dokumentom, ki izkazuje, da je Maučec Heti 18. marca lani dolgoval že 608.949 evrov, a ta znesek je do danes, pravi sekretar državnega sveta, »dvesto tisoč evrov nižji«.

Ker je bil Maučec blokiran, poleg tega pa še velik davčni dolžnik, je direktor družbe Dumanikos že skoraj obupal nad terjanjem dolga, ko je na eni od komercialnih televizij novembra 2014 videl prispevek o tem, da Maučec več ni davčni dolžnik. Poklical je Maučeca in ta mu je spet obljubil povračilo dolga, a spet se to ni zgodilo. Maučec je mesec dni kasneje, decembra 2014, na svojo hčer prepisal 33 parcel, po Gursu ocenjenih na okrog 90.000 evrov. Pravni zastopnik družbe Dumanikos je na sodišču zato sprožil postopek za izpodbijanje te pogodbe o prenosu premoženja, postopek še traja.

»Gre samo za vprašanje časa«

»Vse bom vrnil, gre samo še za vprašanje časa,« nam je včeraj povedal Maučec in razložil, da bo Hetine dolgove in dolg do Dumanikosa poplačal s svojim premoženjem: »Zdaj so bili prazniki pa tudi sicer je korespodenca z avstrijsko Heto precej počasna. A dogovarjamo se in gospod Bot bo dolg zagotovo dobil povrnjen. Je pa z ovadbo proti meni res šel predaleč in postopke bom sprožil tudi sam: Bot mi dolguje 300.000 evrov iz najemnin.«

Kakšnih, Maučec ni povedal, tega pa nismo izvedeli niti od Bota: »Kakšne najemnine? Če se komu že blede? Naj predloži račun, če to trdi. Sam ne vem, o čem govori.«

Zadnja Maučečeva obljuba o povrnitvi dolga družbi Dumanikos je stara nekaj dni: Bot je pred dvema dnevoma od Maučeca prejel na roko napisano pismo, v katerem mu Maučec svetuje, naj preneha »ovajanje na policijo in grožnje o medijskem linču ter blatenje pri skupnih znancih«. Maučec Botu očita, da ga hoče zgolj oškodovati, na koncu podpisanega papirja pa še zapiše, da bo delno odplačevanje dolga začel »že v začetku leta 2016«, dolg pa bo odplačal »do jeseni 2016«.