Obnova jeseniške porodnišnice poteka s pomočjo donatorjev

Za letošnji del obnove je potrebnih skupaj okoli 70.000 evrov.

Objavljeno
11. april 2014 13.51
Posodobljeno
11. april 2014 13.51
tlo_ljubljanska porodnisnica
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Jesenice − V Splošni bolnišnici Jesenice zaradi pomanjkanja lastnih sredstev poteka obnova porodniškega oddelka in porodnega bloka s pomočjo donatorjev. Danes so v bolnišnici prejeli 8000 evrov, ki jih je zbral Rotary club Bled, skupaj pa so za  ta namen pridobili že 30.000 evrov donacij. Tudi s to pomočjo ohranjajo naziv do novorojenca prijazne porodnišnice.

Z obnovo porodniškega oddelka in porodnega bloka so v jeseniški bolnišnici začeli lani in jo tudi delno končali. S 30.000 evri so iz dveh porodnih sob naredili tri, tako da vsaki porodnici zagotavljajo intimnost. Za dokončanje obnove pa so se s prošnjo za pomoč v okviru dobrodelnega projekta Od velikih ljudi za male − za lepši začetek novega življenja obrnili tudi na javnost.

Menjati je treba celotno napeljavo

Med večjimi donacijami je tudi današnja donacija Rotary cluba Bled, ki je sredstva zbiral prek svojega dobrodelnega dogodka. Bolnišnici je uspelo sami zagotoviti še 25.000 evrov in s temi sredstvi bo potekala obnova operacijske sobe, prostora za oskrbo novorojenčka in sanitarij, ki so bile prej skupne za osebje in porodnice.

Ker je stavba stara, je treba sproti menjati tudi celotno napeljavo, kar je ceno obnove še dvignilo. Za letošnji del obnove je potrebnih skupaj okoli 70.000 evrov, zato upajo, da bodo z donacijami do začetka letošnjega poletja, ko se bo začel drugi del obnove, uspeli zbrati še okoli 15.000 evrov.

Na Jesenicah se vsako leto rodi približno 700 otrok

Kot sta pojasnila v. d. predstojnice oddelka za ginekologijo in porodništvo Eva Macun ter direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat, se ob varčevanju v zdravstvu trudijo, da ne varčujejo na strokovnosti in varnosti, medtem ko so zaradi tega investicije v obnovo pogosto odložene, pomoč donatorjev pa je zato posebnega pomena.

Ta investicija pomeni višji standard oskrbe in je pripomogla tudi k nedavno ponovno potrjenemu nazivu novorojencu prijazna porodnišnica. Ta naziv je jeseniška porodnišnica pridobila leta 2000 med prvimi porodnišnicami v Sloveniji, ki so se pridružile projektu Unicefa in Svetovne zdravstvene organizacije.

Na Jesenicah se vsako leto rodi približno 700 otrok. Na ginekološko-porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice je zaposlenih 21 medicinskih sester, pet specialistov ginekologije in porodničarstva ter dve specializantki.

V jeseniški bolnišnici še vedno čakajo na obsežno investicijo v urgentni center. Ministrstvo za zdravje še ni končalo postopkov javnih naročil za nadzor, opremo, preselitev endoskopije in za obnovo kuhinje. Slovenska vojska pa bo predvidoma okoli 20. aprila na parkirišču bolnišnice že začela postavljati mobilno vojaško bolnišnico, v kateri bo v času gradnje urgentnega bloka delovala urgenca.