Obnova Kanina v snegu in brez nadomestnih delov

Delavci so se tri dni prebijali od postaje C proti vrhu smučišča, a niso prišli daleč.

Objavljeno
21. januar 2016 17.03
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Bovec − Prva resnejša pošiljka snega v letošnji zimi je zaustavila obnovitvena dela na smučišču Kanin. Delavci Kaskaderja niso namreč še niti na pol poti do obračalne postaje sedežnice Prevala na meji z Italijo, kjer morajo namestiti obračalno kolo naprave. Zdaj morajo z deli prehiteti novo sneženje.

Delavci so se tri dni prebijali od C postaje proti vrhu smučišča, a niso prišli daleč. »Snega je en meter, vendar je trd kot beton. S 15-tonskim buldožerjem pač ne gre. Načrtovali smo, da bomo na Prevali v dveh dneh«, je priznal direktor družbe Kaskader Peter Poljanec. Na srečo bodo danes vendarle usposobili prvega od dveh novih teptalcev, ki bo v naslednjih dneh vendarle lahko utiral pot težjim gradbenim strojem do končne postaje. Tam jih namreč potrebujejo, da bi lahko sploh dvignili pettonsko obračalno kolo. Še prej pa morajo do tja dostaviti železno podkonstrukcijo.

»Zaradi razmer in težav ne znam več oceniti, koliko časa bomo potrebovali, da bi stvari postavili na svoja mesta. Se nam pa že kar mudi, saj bi radi dela končali pred naslednjim sneženjem, «je napovedal. Nova pošiljka snega je menda napovedana za naslednji konec tedna. Jeklenica in sedeži so v tem trenutku nekoliko spuščeni, zato bi lahko sneg povzročil precej škode, če bi odeja dosegla napravo. »Škoda se ne bi delala, tudi če bi padlo še meter snega. Kaj več pa je že vprašanje,« dodaja.

Počasna Poma

Medtem so kaskaderji popravili še nekaj malenkosti na stebrih krožnokabinske žičnice, ki pred poletjem ne bo nared. Kolesne baterije so s helikopterjem prepeljali v dolino, kjer čakajo na remont. Izvedli ga bodo sami, vendar je francoski proizvajalec Poma doslej dostavil le za vzorec rezervnih delov. Po terminskem planu naj bi jih v Bovec pripeljali sicer šele marca. »Če ne bo možno delati na gori, imamo tudi v dolini več kot dovolj dela. Vendar imamo nadomestnih delov zgolj za začetek del. Če ne bo novih, bomo morali dela prekiniti,« opozarja Poljanec. Rezervnih delov sicer še ni niti za trisedežnico Skripi. Bodo pa predvidoma do konca tedna na vrh smučišča prepeljali drugi teptalec. Tokrat so pot izbrali z italijanskega smučišča Sella Nevea, kjer so dovolili vožnjo po izteku obratovalnega časa smučišča.

Trenutno na Kaninu tako dela vsega šest delavcev, ki uspešno kljubujejo mrazu. »Tja do -15 stopinj Celzija v suhem in sončnem vremenu ni nikakršna težava. Delavci so vajeni takšnih razmer, saj so hribovci in alpinisti. Si je pa treba zjutraj vzeti čas in se obleči, kot je treba«, je sklenil Poljanec.