Obnovljeni kompleks Khislstein bo očitno še dražji

Mestna občina Kranj bi po sodbi morala plačati NLB še 300.000 evrov z obrestmi od 30. novembra 2009 naprej

Objavljeno
10. december 2013 21.59
Grad Khislstein
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Mestni občini (MO) Kranj grozi, da bo morala NLB, pravni naslednici LHB Finance, ki je konec leta 2008 z Vegradom podpisala pogodbo o odstopu terjatev od obnove kompleksa gradu Khislstein, plačati 300.000 evrov, obresti od 30. novembra 2009 naprej in še 14.000 evrov pravdnih stroškov.

Sodba kranjskega okrožnega sodišča še ni pravnomočna, vodja splošne službe pri MO Kranj Tatjana Hudobivnik pa je pojasnila, da se bo občina zoper sodbo pritožila.

Občina plačevala podizvajalce Vegrada

Velenjsko gradbeno podjetje Vegrad je novembra 2008 podpisalo pogodbo z občino v višini 4,5 milijona evrov (2,8 milijona evrov je sofinancirala EU), mesec pozneje pa je z LHB Finance že sklenilo pogodbo o odstopu terjatev, po kateri bi morala občina svoje obveznosti do Vegrada do 30. novembra 2009 poravnati neposredno na račun LHB Financ. Tega pa občina, ki cesijske pogodbe sploh ni podpisala, ni storila, ampak je plačevala podizvajalcem in kooperantom. Pogodba o odstopu terjatev namreč sploh ni predvidevala obveznosti do podizvajalcev.

Občina je tožbeni zahtevek NLB, ki je bil najprej 2,84 milijona evrov, pozneje je bil znižan na 1,98 milijona evrov, v celoti zavračala, sodnica Marija Bakovnik pa je razsodila, da je pogodba veljavna, čeprav sta jo podpisala le Vegrad in LHB Finance, občina pa je bila z njo le seznanjena. Priznala je tožbeni zahtevek v višini 300.000 evrov (z obrestmi). Toliko je namreč občina plačala družbi Prvi faktor, ki ji je Vegrad prav tako (prepozno) odstopil del svojih terjatev do MO Kranj, ta družba pa ni bila ne podizvajalec ne dobavitelj Vegrada pri obnovi Khislsteina.