Obnovljeni Mestni trg je takoj pokazal glavne napake

Med granitnimi kockami je vsak dan več počenih fug, kamen je vedno bolj zamaščen, zato že tuhtajo, kako bi napake odpravili.

Objavljeno
14. marec 2015 09.04
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Po komaj sedmih mesecih ureditve ptujskega Mestnega trga se bodo v začetku prihodnjega tedna že morali sestati njegovi snovalci in obnovitelji, da se dogovorijo, kako bodo popravili napake, ki so se začele na tlaku kazati že lansko jesen.

Lani od marca do konca julija so Javne službe Ptuj s podizvajalci celovito urejale Mestni trg in njegovo povezavo s sosednjimi ulicami. Za 2455 kvadratnih metrov so najprej zabetonirali močno trikrat armirano betonsko osnovno ploščo, potem pa na estrih na njej polagali kamnite kocke, ki jim jih je prodalo podjetje Granit iz Jablanice v Bosni in Hercegovini. Kljub temu, da je staro mestno jedro zaščiteno kot spomenik, ni bilo natečaja za projektno rešitev, ampak je oddelek za gospodarske javne službe sam zbiral ponudbe in izbral projekt Vesne Vozlič Košir iz Ljubljane. Za takšno rekonstrukcijo Mestnega trga je julija 2013 glasovalo le 15 ptujskih občinskih svetnikov (eden nad polovico vseh 29-ih). Občina je od sklada za regionalni razvoj za to obnovo dobila 237.929 evrov finančne vspodbude.
Z deli se je zelo mudilo, ker je bilo obnovljeni trg treba odpreti pred občinskim praznikom v začetku avgusta, tako da so delavci končevali delo še dan pred odprtjem.
Kmalu pa so se med vrstami granitnih kock, ki so položene v valovite vrste, začele pojavljati razpoke. Zato so že jeseni "pozvali statika, projektanta, dobavitelja fugirne mase. Odločili smo se, da razpoke spremljamo (večje smo sanirali pred zimo) in bomo končne odločitve sprejeli skupaj, takoj ob ugodnih vremenskih razmerah v spomladanskem času," nam je Milena Turk z Mestne občine Ptuj posredovala odgovore ustreznega občinskega oddelka.
Vesna Vozlič nam je povedala, da poškodb še ni videla, so ji pa jeseni povedali, da ponekod poka fugirna masa. Zavrnila pa je možnost, da bi se razpoke pojavljale zaradi nestrokovnega načrtovanja. "Temeljna plošča ima dovolj diletacije, takih projektov smo pripravili in izvedli že več. Možno pa bi bilo, da se tlak ni povsem posušil in so ga začeli prehitro obremenjevati. Sicer pa bomo o tem lahko kaj rekli šele po ogledu in proučevanju v ponedeljek."
Razpoke so ponekod zdaj široke že nekaj milimetrov in vsaka naslednja zima bi jim brez popravila še bolj škodila. Ptujčani so zaradi napak nezadovoljni, pa tudi nova podoba Mestnega trga se jim ni prikupila. Ob kavarni Evropa je postavljena nekakšna fontana, ki je bolj podobna napajalnemu koritu za živino (iz pip pa teče voda, ki sploh ni za pitje, kar je unikat v turističnem mestu). Za nameček pa so ob dveh straneh poslopja, v katerem je kavarna, postavili še železno kontrukcijo, oder ali pergolo, ki tam nima nobene vloge, razen da kazi podobo trga. Milena Turk je potrdila, da niti za fontano niti za pergolo, pa tudi za ureditev celotnega Mestnega trga niso imeli gradbenega dovoljenja, saj so cel projekt predstavili kot vzdrževalna dela in se pri tem sklicevali na zakon o cestah, ki zanje ne zahteva gradbenega dovoljenja.
Dodatno težavo pa predstavlja zdaj že krepko zamaščen granitni tlak. Po dveh sejmih in nekaj prireditvah so se na tleh pojavili veliki mastni madeži, ki jih s kamna ni mogoče več očistiti. Ker je kvadratni meter ureditve Mestnega trga stal kar 460 evrov, so si Ptujčani za toliko denarja obetali boljšo podobo in dovolj strokovno ureditev središča svojega mesta.