Obolevanje konj v Lipici verjetno posledica več dejavnikov

V vseh vzorcih telesnih tekočin poginulih živali so našli naravni alkaloid lupanin, a ne tudi v odvzetih vzorcih hrane.

čet, 06.10.2011, 18:47

Lipica - Obolevanje in pogin konj v Kobilarni Lipica v letošnjem marcu in juliju je bilo najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Predstavniki vseh inštitucij, ki so sodelovale pri obravnavi primera obolevanja in poginjanja konj v Kobilarni Lipica, to so Veterinarska uprava RS, Veterinarska fakulteta, Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in policije, so na današnjem sestanku v Ljubljani sprejeli skupni povzetek ugotovitev, poroča STA.

V njem so zapisali, da so lahko klinična znamenja poginjenih konj povezana z delovanjem naravnega alkaloida lupanina, ki je bil dokazan v vseh vzorcih telesnih tekočin poginulih živali. Ker je bil ugotovljen tudi v vzorcu želodčne vsebine poginulega konja, sklepajo, da je v telo živali najverjetneje prišel z vnosom preko ustne votline. Izvor lupanina v hrani ni pojasnjen in ni bil ugotovljen v odvzetih in analiziranih vzorcih sena, ovsa ter krmnih dodatkov.

Po njihovi oceni je obolevanje konj v Kobilarni Lipica najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo. Kot so še zapisali, je s sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, izborom krmnih dodatkov ter načinom krmljenja mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj.

Kobilarni Lipica so priporočili, naj ima reja konj poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše. Direktor Kobilarne Lipica Toni Rumpf pa je po sestanku napovedal, da bodo ugotovitve v celoti upoštevali in nadaljevali s sodelovanjem z vsemi pristojnimi inštitucijami in strokovnjaki s ciljem uspešnega izpolnjevanja njihovega temeljnega poslanstva.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se