Obolevanje konj v Lipici verjetno posledica več dejavnikov

V vseh vzorcih telesnih tekočin poginulih živali so našli naravni alkaloid lupanin, a ne tudi v odvzetih vzorcih hrane.

Objavljeno
06. oktober 2011 18.44
Posodobljeno
06. oktober 2011 18.47
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Lipica - Obolevanje in pogin konj v Kobilarni Lipica v letošnjem marcu in juliju je bilo najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Predstavniki vseh inštitucij, ki so sodelovale pri obravnavi primera obolevanja in poginjanja konj v Kobilarni Lipica, to so Veterinarska uprava RS, Veterinarska fakulteta, Zavod za zdravstveno varstvo Maribor in policije, so na današnjem sestanku v Ljubljani sprejeli skupni povzetek ugotovitev, poroča STA.

V njem so zapisali, da so lahko klinična znamenja poginjenih konj povezana z delovanjem naravnega alkaloida lupanina, ki je bil dokazan v vseh vzorcih telesnih tekočin poginulih živali. Ker je bil ugotovljen tudi v vzorcu želodčne vsebine poginulega konja, sklepajo, da je v telo živali najverjetneje prišel z vnosom preko ustne votline. Izvor lupanina v hrani ni pojasnjen in ni bil ugotovljen v odvzetih in analiziranih vzorcih sena, ovsa ter krmnih dodatkov.

Po njihovi oceni je obolevanje konj v Kobilarni Lipica najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo. Kot so še zapisali, je s sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, izborom krmnih dodatkov ter načinom krmljenja mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj.

Kobilarni Lipica so priporočili, naj ima reja konj poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše. Direktor Kobilarne Lipica Toni Rumpf pa je po sestanku napovedal, da bodo ugotovitve v celoti upoštevali in nadaljevali s sodelovanjem z vsemi pristojnimi inštitucijami in strokovnjaki s ciljem uspešnega izpolnjevanja njihovega temeljnega poslanstva.