Obsodba za sekretarja

Obsodba in pritožba: Marjan Maučec, sekretar državnega sveta, se bo pritožil, saj je prepričan, da ni kriv.

Objavljeno
22. marec 2013 21.26
Dejan Karba, Murska Sobota; P. J., notranja politika
Dejan Karba, Murska Sobota; P. J., notranja politika
Ljubljana – Murskosoboško okrožno sodišče je sekretarja državnega sveta Marjana Maučeca spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Pomembnega člana SLS je sodišče obtožilo tudi storitve kaznivega dejanja ponareditve.

Okrožno sodišče v Murski Soboti je Marjana Maučeca pogojno obsodilo na leto in štiri mesece zapora (s preizkusno dobo dveh let), izreklo pa mu je tudi 500 evrov denarne kazni. Sekretar državnega sveta zadeve ne komentira, saj pravi, da še nima v roki »ničesar, razen nekaterih medijskih zapisov lokalnih časopisov«. Sekretar državnega sveta, ki je bil v mandatu 2002–2007 tudi državni svetnik, je prepričan, da je nedolžen: »Na odločitev sodišča se bom, ko bom točno vedel, zaradi česa sem obsojen, pritožil. Zgodila se mi je velika krivica, saj sodišče ni upoštevalo nobenega mojega argumenta ali mojih predlogov za nove priče in izvedenca.«

Poleg tega da je po mnenju sodnika Branka Palatina samostojni podjetnik Maučec denarne prilive iz dejavnosti samostojnega podjetnika nakazoval na drug račun, in ne na račun samostojnega podjetnika, ki je bil blokiran zaradi neplačanih terjatev, je Palatin razsodil, da je Maučec pred županski volitvami leta 2006 ponujal denar za glasove pred drugim krogom volitev v Beltincih, ki jih je pozneje izgubil. Takratna svetnica v beltinškem občinskem svetu Danijela Horvat je na sodišču povedala, da ji je dal Maučec sto evrov podkupnine, da se ne bi udeležila seje sveta.

Maučec je za Delo povedal, da bo, »če bom moral v zapor le za en dan, odstopil z vseh pomembnih funkcij«. Dokler pa zadeve ne bodo končane, tega ne namerava storiti. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar pravi, da do pravnomočnosti sodbe ne more reči ničesar. Predsednik SLS Franc Bogovič do danes ni vedel, da je bil Maučec obsojen. Bogovič bo ukrepal po tem, ko se bo pogovoril z Maučecem.