Od jutri tudi uradno mimo Črnomlja

Skupna vrednost 2450 metrov dolge prometnice je 8,7 milijona evrov.

Objavljeno
09. julij 2015 17.57
Obvoznica
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Črnomelj – Jutri ob 9. uri bodo pri mostu čez Dobličico v Črnomlju uradno predali namenu obvoznico. Odprtja se bosta udeležila tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in direktor Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) Damir Topolko.

Gradnja druge faze obvoznice, ki je bila končana letos, je stala 3,4 milijona evrov, pri čemer je Evropska unija prispevala 2,7 milijona evrov. Obvoznico v dolžini dobrega kilometra (brez deviacij, priključkov in poljskih poti) so gradili od junija leta 2013. Dolžina celotne obvoznice, torej prve in druge faze, je 2450 metrov. Celotna naložba je stala 8,7 milijona evrov, od tega bo 6,4 milijona evrov sofinanciral evropski sklad za regionalno politiko.

Črnomaljska upravna enota je investitorju DRSI uporabno dovoljenje izdala šele pred kratkim, promet po mostu čez Dobličico pa je že nekaj časa potekal na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja. Upravni organ je DRSI za drugo fazo obvoznice od decembra 2012 do oktobra 2014 izdajal gradbena dovoljenja za vsakega od štirih odsekov posebej. Za del odseka v neposredni bližini mostu čez reko Dobličica pa investitor ni izkazal pravice graditi, zato so morali tudi za ta manjkajoči del izdati gradbeno dovoljenje.

Obvozna prometnica je izjemno pomembna za Črnomelj, ki se ne bo več dušil v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, mestu pa se bo izognil tudi tranzitni promet.