Od Neaplja do Portoroža v poldrugi uri

Prvi pristanek Trajanje čarterske povezave bo odvisno od zasedenosti letal

Objavljeno
05. december 2014 12.53
Prvi pristanek letala Airvalle v Portorožu
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Portorož – »Od Salerna do Portoroža smo leteli 1 uro in 40 minut. Lahko bi prišli 15 minut hitreje, če bi nam dovolili krajšo pot,« je povedal nizozemski pilot Yishai Moore, eden od petčlanske posadke družbe Airvallee, ki je s 50-sedežnim fokkerjem včeraj pripeljala na letališče Portorož pet turističnih agentov.

Šlo je za poizkusni let, spoznavanje letališča in vseh sestavin nekoliko tveganega posla, za katerega se je odločilo neapeljsko podjetje CTM Travelair. Redna čarterska povezava južne Italije s Portorožem naj bi bila vredna 3 milijone evrov letno, vendar bodo lastniki že januarja ali februarja glede na zasedenost ocenjevali, kako nadaljevati z njim. Slovensko gospodarstvo ne tvega nič.

Direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc trdi, da bi bil posel uspešen, če bi ga podprli vsi, ki običajno podprejo takšne pionirske poslovne pobude. Aerodrom Portorož si prizadeva, da bi do podaljšanja steze lahko prišli tudi brez sprejemanja kompliciranega državenga prostorskega načrta.

»Če bi razglasili, da je podaljšanje steze državnega pomena, bi lahko ravnali tako kot v podobnih primerih gradnje odsekov ceste ali železnice. Državne službe in strokovnjaki so to našo pobudo podprli, mi pa smo že sprožili akcijo in pobudo za spremembe zakona o letalstvu,« je dejal Robert Krajnc.