Od ponedeljka novi biometrični potni listi

Nove biometrične potne listine imajo nadgrajene varnostno-zaščitne elemente.

Objavljeno
09. december 2016 15.16
N. Č.
N. Č.

Ljubljana − Od ponedeljka dalje bo ministrstvo za notranje zadeve izdajalo nove biometrične potne liste. Ti bodo dodatno zaščiteni, rok za izdelavo pa bo skrajšan na pet delovnih dni.

Nove biometrične potne listine imajo nadgrajene varnostno-zaščitne elemente in jezikovno prilagoditev podatkov v vseh uradnih jezikih Evropske unije.

Med zaščitnimi elementi na novih obrazcih potnih listin, ki so vidni s prostim očesom, izstopa dodana fotografija imetnika na tretji strani potnega lista, ki je zaščitena proti ponarejanju. Nove potne listine vsebujejo tudi izboljšan zaščitni element holograma, posebne zaščite, vidne pod ultravijolično in infrardečo svetlobo, ter posodobitev laserske perforacije serijske številke.

Zaradi nove fotografije imetnika na tretji strani v potne liste, izdane po 12. decembru 2016, ne bo mogoče vpisati dveh sprememb naslova prebivališča posameznika, temveč je predviden prostor za samo en vpis spremembe naslova, enako kot na potnih listih, ki so jih izdajali do 28. junija 2009.

Nove potne liste bodo po 12. decembru 2016 izdajali samo še na obrazcih z 32 stranmi.

Cena potnega lista za polnoletne osebe z veljavnostjo deset let bo znašala 46,10 evra. Cena potnega lista z veljavnostjo pet let za otroke od tretjega do 18. leta starosti bo znašala 39,30 evra, cena potnega lista z veljavnostjo tri leta za otroke do dopolnjenega tretjega leta starosti pa 35,20 evra.

Stare potne listine bodo še vedno veljale do poteka veljavnosti.

Slovenija je po zakonodaji EU začela izdajati prve biometrične potne listine leta 2006. Trenutno ima veljavni potni list 666.637 državljanov.