Od pouka do oskrbe športnikov

Na medicinski fakulteti v Mariboru so odprli sodoben inštitut za športno medicino.

Objavljeno
20. junij 2014 21.37
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Na medicinski fakulteti so danes odprli prostore inštituta za športno medicino, namenjenega študentom in aktivnim športnikom. V njem imajo najsodobnejšo opremo s področij medicine, fizioterapije in kineziologije, ki so jo kupili v sklopu gradnje nove fakultete.

»Osnovno poslanstvo Inštituta za športno medicino (IŠM) Medicinske fakultete v Mariboru je pedagoško in znanstveno-raziskovalno delo s področja povezave med medicino in športom,« je povedal predstojnik IŠM Matjaž Vogrin. Poleg tega se bo ukvarjal tudi s kliničnim delom. »Namen je zagotoviti vrhunsko medicinsko oskrbo športnikom na enem mestu,« je dejal Vogrin: »Z odprtjem so se uresničile sanje mnogih generacij mariborskih zdravstvenih delavcev s področja športne medicine, trenerjev, športnih funkcionarjev in športnikov.« Po besedah dekana mariborske medicinske fakultete Ivana Krajnca so tovrstni inštitut načrtovali že pred leti, pred kratkim pa so dobili licenco ministrstva za zdravje, da lahko poleg pouka v njem izvajajo tudi diagnostiko za aktivne športnike.

Pedagoško delo na tem področju so na fakulteti začeli že pred sedmimi leti s katedro za športno medicino. »Predmet je med študenti medicine izredno lepo sprejet, saj omogoča pridobiti znanja iz fiziologije pri športu, prehrane športnika, diagnostike in zdravljenja športnih poškodb, psihologije športa, dopinga itd.,« je povedal Matjaž Vogrin. Po njegovih besedah se lahko predmeta medicina in šport kot izbirne vsebine udeležujejo tudi študenti vseh drugih fakultet Univerze v Mariboru.