Od Primorja bi odkupili Majske poljane

Zadnja naložba pred dvema letoma, prosilcev za stanovanje čedalje več.

Objavljeno
10. september 2012 17.34
mdr Panorama
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica - Stanovanjski sklad novogoriške občine bo v tem tednu stečajnemu upravitelju Primorja Rudolfu Hramcu poslal namero o paketnem nakupu stanovanj na Majskih poljanah. Zaradi pomanjkanja zemljišč za gradnjo in slabih gospodarskih razmer sklad v zadnjem času na tak način rešuje stanovanjski problem za vse daljšo listo čakajočih.

Stanovanjski sklad novogoriške občine je svojo zadnjo naložbo dokončal v letu 2010, ko je zgradil tri večstanovanjske bloke na Ulici Šantlovih v Novi Gorici s skupno 46 stanovanji. Po besedah direktorice Nataše Leban, direktorice Stanovanjskega sklada novogoriške občine, so se lani odločili za nakup 14 stanovanj in jih tudi oddali v najem, skupaj z odkupljenimi in že obstoječimi stanovanji pa ugodili 30 prosilcem za stanovanje.

»Tudi letos bomo na osnovi javnega povabila nakupili razpoložljiva stanovanja in poskušali rešiti prošnje do 35 prosilcev. V prejšnjih letih smo uspeli zagotoviti od 45 do 50 stanovanj in tako zadovoljiti pribiližno eni tretjini prijavljenih. Trenutno na obeh listah čaka priložnost še 155 upravičencev do neprofitnega stanovanja, številka čakajočih pa se iz razpisa v razpis veča,« priznava Lebanova.

S Primorjem se še pogajajo

Z novogoriške občine so na stečajnega upravitelja Primorja naslovili dopis o morebitnem paketnem nakupu stanovanj na Majskih poljanah. »Seveda je ključni faktor nakupa cena. Če bo ta zadoščala kriterijem, ki oblikujejo ceno nakupa neprofitnih najemnih stanovanj, bo možno kupiti do deset stanovanj,« poudarja sogovornica. V javnem povabilu za nakup novih in starih stanovanj je Stanovanjski sklad novogoriške občine kot primerno ceno za kvadratni meter starega stanovanja določil 1100 evrov, za novega pa 1200 evrov. Cena, ki so jo pripravljeni ošteti Primorju, bo odvisna od količine stanovanj in njihove ponudbe.

Ostale naložbe zamujajo

Znano je tudi že, da programa za letos načrtovanih naložb - gre za novogradnjo v Prvačini in adaptacijo v Čepovanu - zaradi dolgotrajnih postopkov pri pridobitvi ustreznih dovoljenj v skladu ne bodo v celoti uresničili. »Gradbeno dovoljenje za adaptacijo stare večstanovanjske hiše v Čepovanu, kjer bivajo tri osebe, smo že pridobili, vendar bomo z naložbo začeli spomladi prihodnje leto. V omenjenem objektu bomo pridobili šest stanovanjskih enot in vzpodbuditi mlade, da ostanejo na vasi« pravi Nataša Leban.

Aprila je stanovanjski sklad kupil tudi nepozidano stavbno zemljišče v Prvačini, na katerem bodo zgradili deset stanovanjskih enot za mlade družine. »Tem družinam bomo poskušali ponuditi nakup stanovanj po sistemu deljenega lastništva, kjer bi mlade družine vstopile v javno-zasebno partnerstvo. Zasebnik bi dobil stanovanje v izključno posest, solastniku, torej stanovanjskemu skladu občine, pa bi plačeval za njegov solastniški delež mesečno nadomestilo za uporabo stanovanja. Tako bi sčasoma prišel do svojega stanovanja. Smo v fazi projektiranja in pridobivanja soglasij na terenu. Predvidevamo, da bomo za omenjeni projekt podali vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja do konca oktobra,« poudarja. Naložba naj bi se tako začela prihodnje leto.

Sklad s tržnimi cenami?

»Ob predpostavki, da skladno z zemljiško politiko v občini ne bodo zagotovljena oziroma brezplačno prenešena stavbna zemljišča kot povečanje namenskega premoženja, kar je zapisano tudi v veljavni strategiji delovanja sklada za obdobje od 2009 do 2013, bo moral sklad pridobivati razpoložljiva zemljišča na trgu. To pa pomeni, da bomo našo politiko poslovanja prilagodili trgu, oziroma da je pričakovati tržne nakupe zemljišč in tržne prodaje stanovanj,« opozarja Nataša Leban. Nadzorni svet Stanovanjskega sklada je zato ustanovitelju in občinski upravi že predlagal tesnejše sodelovanje pri izvajanju stanovanjske politike v občini.