Od Teta bo po likvidaciji samo pogorišče

Eles ne bo gradil plinske rezerve, Stanislav Zorko iz HSE je »častnik na krovu« Teta.

Objavljeno
28. maj 2015 00.45
Aleksander Mervar, direktor ELES-a v Ljubljani, 20. maja 2014
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Eles na lokaciji Termoelektrarne Trbovlje (Tet) v likvidaciji ne bo investiral v sistemsko plinsko, ki bi bila po nekaterih ocenah vredna 22 milijonov evrov. S tem je izgubljeno še zadnje upanje, da po likvidaciji Teta, predvidoma prihodnje leto, ne bo ostalo le energetsko pogorišče z več kot sto izgubljenimi delovnimi mesti.

Za morebitno izvajanje tako imenovane sistemske storitve zagona brez zunanjega napajanja za potrebe krške jedrske elektrarne in Ljubljane z okolico sta po besedah prvega moža Elesa Aleksandra Mervarja najmanj dve lokaciji ekonomsko in tehnično sprejemljivejši od zasavske: nova enota v Termoelektrarni Brestanica (Teb) in prihodnja enota v ljubljanski toplarni Te-Tol, do takrat pa bosta v tej vlogi hidroelektrarni Moste in Mavčiče. Od investicije v sistemsko plinsko enoto je Eles odstopil tudi zaradi sporočila evropske komisije, da ne podpira naložb sistemskih operaterjev prenosnih elektroenergetskih omrežij v lastne enote te vrste.

Košorok še ni naredil križa

S tem je padlo v vodo 16 delovnih mest, ki jih je načrtoval Eles v Zasavju. Mervar nove zaposlitvene možnosti vidi v uredbi o razmejitvi 110-kilovoltnega omrežja, ki jo je vlada sprejela zadnji teden: »Do zdaj smo izbrali enajst zaposlenih, skupaj bomo letos potrebovali do 35 novih zaposlitev.«

Mervarjeve napovedi o zaposlovanju v projektu 110-kilovoltnih omrežij le potrjujejo bojazni Zasavcev, da drugih zaposlitvenih možnosti na zasavski termoenergetski lokaciji ni. Kupcev za 125-megavatni blok ni, v termično obdelavo odpadkov v Tetu ni privolila lokalna skupnost, pretovorna postaja ostaja nasedla investicija, projekt odpiranja novega premogovnega sloja v Brnici je propadel. Prihodek je po besedah generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka mogoče pričakovati zgolj od »komercialnih« različic, kakršna je Elesov letošnji zakup pol stoletja starih plinskih blokov. Najem stane 1,6 milijona evrov. Košorok, ki kljub temu čez lokacijo Teta še ni naredil križa, pravi, da iščejo možnost podaljšanja najema plinskih enot za še kakšno leto, za zaposlene v Tetu pa rešitve znotraj skupine; nekaj začasnih zaposlitev so našli v Dravskih elektrarnah (Dem) in šoštanjski termoelektrarni.

Za likvidacijskega upravitelja 90.000 evrov

Skupina HSE oziroma odvisne družbe so tudi vir pokrivanja stroškov Teta, ki državi iz naslova prispevkov po Košorokovih besedah še vedno dolguje 200.000 evrov. Petmilijonsko likvidnostno posojilo so zagotovili v Demu. Vodja likvidacijskega postopka Luka Podjed zagotavlja, da ga bodo vrnili s prodajo premoženja. Iz posojila bodo poplačali delavce, odpravnine in dolgove državi ter upnikom. Samo za odpravnine potrebujejo 2,3 milijona evrov: polovico so že poplačali, skrajni rok za drugo polovico je december 2016. Ena večjih postavk so več kot 20 let stare onesnaževalske pravde zasavskih kmetov. Zahtevki gredo v milijone. Košorok o njih pravi: »Milijonski zneski so samo še sanje.«

Samo stroški likvidacijskega upravitelja po neuradnih podatkih znašajo 90.000 evrov. Da bi bil tudi Stanislav Zorko, pooblaščenec Luke Podjeda v Tetu, dodatni strošek v postopku, Košorok zanika. Zorko je na plačilni listi HSE, v Tetu pa, pojasnjuje Košorok, opravlja »častniško« funkcijo, saj »je nerodno, če je ladja brez kapitana«.