Sporni dodatki: Odbor in komisija DZ pozvala k ukrepom

Obravnavo omenjene problematike so zahtevali poslanci SDS.

Objavljeno
21. januar 2016 19.58
M. Z., STA
M. Z., STA

Ljubljana - Odbor za izobraževanje in komisija za nadzor javnih financ DZ sta obravnavala izplačevanje spornega dodatka na stalno pripravljenost. Ministrstvo za izobraževanje sta pozvala, naj sprejme ustrezne ukrepe za zagotavljanje namenske rabe sredstev in njihovo vračilo, vlado pa, naj pripravi analizo izplačil od leta 2010 naprej in o njej poroča DZ.

Obravnavo omenjene problematike so zahtevali poslanci SDS. Ti so v sprejetje predlagali sklepe, s katerimi bi pristojna ministrstva pozvali k objavi imen prejemnikov dodatka, sprožitvi ustreznih disciplinskih postopkov ter zagotovitvi vračila vseh nezakonito izplačanih sredstev. Odbor in komisija takšnih sklepov nista potrdila, so pa ministrstvo pozvali, naj sprejme ustrezne ukrepe za  zagotavljanje namenske rabe sredstev in njihovo vračilo ter pripravi analizo izplačil.

Sinditi znova o univerzitetni eliti

Zakaj sporno prejemanje dodatka na nekaterih fakultetah univerza ni odkrila že prej, je pojasnil rektor Ivan Svetlik. Povedal je, da notranji nadzor, ki je bil v zadnjih letih opravljen na nekaterih fakultetah, izplačevanja dodatka ni pretirano problematiziral, pač pa je opozoril le, da za njegovo izplačevanje ni ustreznih pravilnikov. Zato so nekatere fakultete pravilnike sprejele in nadaljevale z izplačevanjem.

Izplačevanje dodatka po njegovih besedah trenutno »ni mogoče ustrezno pravno urediti«, ker tako v zakonu kot v kolektivni pogodbi za to ni pravne podlage. So se pa s sindikati zdaj dogovorili, da bodo sprožili postopek za spremembo kolektivne pogodbe in to uredili. Trenutno je univerza po njegovih besedah ustavila vsa izplačila dodatka in začela s postopki za njegovo vračilo. Temu, da se objavi podatke o prejemnikih dodatka, kar zahteva SDS, Svetlik ne nasprotuje, če le ni nezakonito, je dejal.

Nekdanji šolski minister Jernej Pikalo izplačevanje dodatka pripisuje tudi siceršnjim težavam v visokem šolstvu in nedorečeni zakonodaji. To stanje po njegovem ne bo popravila niti napovedana novela zakona o visokem šolstvu, zato ocenjuje, da je treba sprejeti povsem nov zakon in to skupaj z novim zakonom o raziskovalni dejavnosti.

Za nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka so dodatki za stalno pripravljenost le nekaj površinskega, medtem ko so resnične težave nekje drugje. Vprašal se je, zakaj fakultete dobijo denar, če ga ne morejo izplačati tistemu, za katerega menijo, da si ga zasluži.

»Ta afera kaže, da na univerzi obstaja univerzitetna elita, ki ima moč, da si sistemsko uredi svoj položaj, ki je drugačen od ostalih. Kaže tudi na pomanjkanje demokracije in pomanjkanje nadzora na univerzi,« pa je ocenil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj.