Odgovorni urednik Družine bo prvič laik

Francija Petriča bo po 25 letih zamenjal Boštjan Debevec z Radia Slovenija.
Objavljeno
10. september 2017 19.21
Jožica Grgič
Jožica Grgič
Duhovnik Franci Petrič bo odgovorni urednik verskega tednika Družina le še do sredine novembra. Po 25 letih urednikovanja ga bo zamenjal Boštjan Debevec, vodja uredništva za religije in verstva na Radiu Slovenija, ki je po izobrazbi teolog. Debevec bo prvi laik na mestu odgovornega urednika Družine, ki izhaja od leta 1952.

O zamenjavi Francija Petriča se je govorilo že več mesecev, o vzrokih zanjo smo vprašali Toneta Rodeta, direktorja družbe Družina, d. o. o., ki poleg verskega tednika izdaja tudi knjige in revije ter ima turistično agencijo Trud. Formalno je prav on imenoval novega odgovornega urednika, vendar je to storil s soglasjem slovenskih škofov, najbrž kar na njihovo pobudo, in z mnenjem uredništva tednika ter nadzornega sveta družbe, kakor določa zakon o medijih.

»Franci Petrič je duhovnik nadškofije Ljubljana. Pokojni nadškof dr. Alojzij Šuštar je leta 1992 dovolil, da je prevzel odgovornost v naši družbi, sedanji nadškof in metropolit ter predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore pa je Petriča poklical nazaj k delovanju v nadškofiji Ljubljana,« pojasnjuje Tone Rode. »Na podlagi tega sem kot direktor Družine, v skladu s pogodbo o ustanovitvi družbe ter zakonom o medijih vodil proces iskanja ter imenovanja novega odgovornega urednika tednika.«

Vse manjša naklada

Morda je eden od vzrokov za zamenjavo tudi padajoča naklada, kar se sicer dogaja vsem časopisom in revijam. Družina je med tistimi, ki se jim naklada precej zmanjšuje, čeprav vsebinsko že dolgo ne objavlja zgolj nabožnih in cerkvenih tem kakor nekoč, ampak tudi članke o družbi, politiki in kulturi. Danes je njena naklada 28.600 izvodov, nekoč pa je precej presegala 100.000 izvodov. Po besedah Toneta Rodeta dve tretjini naklade prodajo naročnikom po pošti, drugo naročnikom po župnijah in kioskih.

Lastnice škofije – večinska ljubljanska

Lastnice družbe Družina so slovenske škofije, razen mariborske. Največji delež, malo več kot 40 odstotkov, je v lasti ljubljanske nadškofije, le nekoliko manjši delež ima koprska škofija, deleži drugih škofij so precej manjši. Po lastniških deležih je mogoče sklepati, da ima največ besede pri imenovanjih na ključna mesta ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Novost v 65-letni zgodovini izhajanja Družine ni le to, da jo bo prvič uredniško vodil laik, ampak tudi, da so prvič zamenjali glavnega oziroma odgovornega urednika. Na tem mestu se je do zdaj zvrstilo pet urednikov. Janez Gril, ki je Družino urejal pred Francijem Petričem, je bil po prenehanju urednikovanja direktor založbe Družina do upokojitve, Grilov predhodnik Drago Klemenčič pa je zapustil Družino, ko je postal urednik verskih oddaj na Televiziji Slovenija.

V programskem svetu duhovniki

Direktor družbe Družina Tone Rode pa je zdaj ustanovil tudi programski svet tednika kot svetovalno telo odgovornemu uredniku. Tudi s člani sveta – vsi so duhovniki – so se strinjali slovenski škofje. To so dr. Jože Plut, nekdanji vojaški vikar in zdaj ljubljanski stolni župnik, Bogdan Vidmar, duhovni pomočnik v bovških župnijah, ter dr. David Kraner, ki je, vsaj sodeč po njegovi izobrazbi, usposobljen za svetovanje odgovornemu uredniku. Kraner, duhovnik murskosoboške škofije, je na začetku letošnjega leta na salezijanski papeški univerzi v Rimu doktoriral s tezo Družbena reprezentacija katoliške Cerkve v Sloveniji. Konceptualne razsežnosti, drže in vpliv, kot jih preko medijev zaznava javnost. V njej je raziskoval, kakšno podobo imajo ljudje o cerkvi. Kakor je povedal za Radio Vatikan, so analize pokazale zelo polarizirano mnenje o cerkvi. »Večji delež je teh, ki imajo negativno mnenje, kot tistih, ki imajo pozitivno mnenje,« je dejal. Ljudje imajo večinoma v mislih podobo o cerkvi na Slovenskem kot o instituciji, zato so po Kranerjevih besedah tudi mnenja negativna.

Na vprašanje o vlogi vloga programskega sveta Tone Rode odgovarja: »Programski svet posreduje mnenja bralstva, daje nezavezujoče predloge in s ciljem, to je večjo tržno učinkovitost, pomaga odgovornemu uredniku pri pridobivanju podpore pri bralcih. Odgovorni urednik, uredništvo in novinarji so v okviru programske zasnove in skladno s pogodbo o ustanovitvi družbe pri svojem delu neodvisni in samostojni.«

Tako kot Plut je tudi 57-letni Franci Petrič ljubljanski stolni župnik. Bil je tudi tajnik nadškofa Alojzija Šuštarja, nato pa je odšel na krajšo specializacijo v ZDA in po vrnitvi začel delati pri družbi Družina. Bil je med tesnimi sodelavci nadškofa Šuštarja pri pripravah prvega in drugega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji in med glavnimi organizatorji velikih slovesnosti ob škofovskih posvečenjih v ljubljanski stolnici. O njem se je nekajkrat govorilo kot kandidatu za škofa.