Odločbe zamujajo, starši nestrpni

Center za socialno delo Slovenj Gradec: Ker je delavka na bolniškem dopustu, od začetka marca niso izdajali odločb s področja starševskega varstva.

Objavljeno
25. marec 2015 07.50
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Na Centru za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec zaradi bolezni uslužbenke že od začetka meseca ne izdajajo odločb o porodniških in očetovskih dopustih. To za novopečene starše lahko pomeni izpad dohodka – staršev­skega nadomestila, ki jim po zakonu pripada. Po zagotovilu direktorja CSD Jurija Šumečnika nihče ne bo prikrajšan, starši pa opozarjajo na zamike izplačil.

Na CSD Slovenj Gradec smo preverjali trditve staršev, ki so v zadnjem mesecu tja poslali vloge za uveljavljanje porodniškega in očetovskega dopusta, a še niso dobili odločb, s katerimi bi lahko uveljavljali proste dni in izplačilo starševskega nadomestila. »Sem na porodniškem dopustu in partner je želel izkoristil pravico do očetovskega dopusta,« je povedala ena od mater. »Oče v vlogi napiše, v katerih terminih bo pravico koristil, center pravico obračuna in država nakaže denar za dneve starševskega dopusta, delodajalec pa samo sorazmeren del plače, kolikor si pač bil v službi.«

»Treba bo počakati«

Zataknilo se je, ker je edina zaposlena na CSD, ki izdaja tovrstne odločbe, že pred tremi tedni zbolela. »Žal na CSD ni nikogar, ki bi znal izdati odločbe za uveljavljanje pravic očetovskega dopusta, porodniškega dopusta ... in lahko samo čakamo.« Tudi na CSD so omenjenemu paru povedali, da uslužbenke ni in da bo treba počakati. »Če odločba ne bo narejena do konca meseca, bova polovico marčevske plače prejela šele maja oziroma prvi mesec po tem, ko bo odločba narejena. Midva bova to preživela, a so ljudje z minimalnim dohodkom, ki čakajo na celotna mesečna izplačila porodniške ali še kaj več. Na srečo v službi ne bodo komplicirali, v resnici pa je 'tolkel plavega', ker nima nobene pravne podlage, da je bil lahko doma. Ko dobi odločbo, jo mora prinesti v službo, so pa ga že spraševali po njej. Če ne bi imel razumevajočega delodajalca, bi se lahko poslovil od očetovskega dopusta.«

Direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik je za Delo pojasnil, da so vloge, povezane s starševskim varstvom, od začetka marca sprejemali, niso pa izdajali odločb. »Dela na CSD potekajo tekoče, seveda pa lahko tudi naši zaposleni zbolijo in imajo takrat pravico do bolniške. V takšnih primerih se delo glede na kadrovsko zasedenost organizira tako, da se vloge sprejemajo, rešujejo jih pa sodelavci takrat, ko se vrnejo z bolniške ali dopusta. Ko se je zaznalo, da bo sodelavka dlje časa na bolniški, smo se organizirali tako, da bodo odločbe izdane pravočasno za obdelavo in izplačilo.« Izvedeli smo, da je direktor kljub daljši odsotnosti uslužbenke in več opozorilom zaposlenih o kopičenju zaostalih vlog njihovo izdajanje organiziral šele včeraj, po tem, ko smo se o omenjenem primeru pri njem pozanimali. Kljub temu poudarja, da nihče ne bo prikrajšan za pravico, kar drži, vendar so pri številnih odločbah krepko presegli petnajstdnevni rok za njihovo izdajo, in čeprav bodo upravičenci denar dobili, ga bodo nekateri dobili šele z enomesečno zamudo.

»Delo je slabo organizirano.«

Šumečnik trdi, da takšnega primera med desetinami čakajočih ni. Uslužbenka je včeraj prišla na delo za en dan, kljub bolniški, da je lahko začela urejati odločbe. »Niti kadrovska zasedba nam ne omogoča tega dela dodeliti komu drugemu,« pravi direktor in dodaja, da so »posebno pozorni na reševanje vlog, vezanih na denarne prejemke«. S prekoračitvijo roka za izdajo odločb o starševskem nadomestilu so dokazali nasprotno, menijo čakajoči starši: »V CSD je delo slabo organizirano. Zdaj bo uslužbenka s pljučnico hodila delat, da bo rešila zaostale vloge?« Direktor obljublja, da bodo odločbe na poti do prejemnikov že danes.