Odlom ledenika v Dolomitih terjal najmanj šest življenj

V italijanskih Dolomitih se je odlomil del ledenika in sprožil plaz.
Fotografija: Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik. FOTO: Pierre Teyssot/AFP
Odpri galerijo
Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik. FOTO: Pierre Teyssot/AFP

V italijanskih Dolomitih se je včeraj odlomil del ledenika in sprožil plaz, ki je ubil najmanj šest ljudi, devet je bilo ranjenih, šestnajst pa je pogrešanih, so sporočili reševalci. Ledenik se je po poročanju tujih medijev odlomil na 3343 metrov visoki Marmoladi, potem ko so ta konec tedna tam izmerili temperaturni rekord deset stopinj Celzija.

Reševalci danes nadaljujejo iskanje še morebitnih drugih žrtev nesreče. Po navedbah oblasti za zdaj ne poznajo skupnega števila plezalcev, ki jih je plaz zasul. »Plaz snega, ledu in kamenja je zasul dostopno pot v času, ko je bilo na njej več vrvnih skupin, od katerih je nekatere odneslo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica reševalnih služb Michela Canova.

Ledenik se je zaradi visokih temperatur na Marmoladi odlomil. FOTO; Alpine Rescue Services via Reuters
Ledenik se je zaradi visokih temperatur na Marmoladi odlomil. FOTO; Alpine Rescue Services via Reuters

Z območja so evakuirali 18 oseb, ki so se v času odloma ledenika nahajale na območju. O nacionalnosti ponesrečenih ni podatkov, vendar pa so italijanski mediji poročali, da naj bi bili med njimi tudi tuji državljani. Reševalna služba je aktivirala brezplačno telefonsko številko, na kateri lahko ljudje prijavijo prijatelje ali sorodnike, ki se niso vrnili z izleta na ledenik.

Državno tožilstvo v Trentu je medtem začelo preiskovati morebitne vzroke za nesrečo.

Sožalje družinam žrtev je prek twitterja izrazil italijanski premier Mario Draghi.

Plaz je po poročanju italijanskih medijev menda zadel dve vrvi pohodnikov, odlomljeni serak naj bi meril okoli 300 metrov. Plaz se je usul na območju Punta Rocca med Venetom in Trentinom, na odseku, ki od Pian dei Fiacconija vodi do Punta Penia po običajni poti na vrh. S plazom naj bi se po poti valili led, sneg in skale.

Vpliv globalnega ogrevanja

»Slišali smo glasen hrup, nato pa zagledali padajoč sneg in led,« je povedal eden od očividcev. V italijanski reševalni službi so opozorili, da nevarnost odlomov ostaja.

»Že večkrat sem se povzpel na Punto Rocco, a že vrsto let nisem bil tam. Tam je led že skoraj pobralo, tako rekoč ga ni več. Ti seraki seveda padajo zaradi gravitacije, ampak pravi vzrok je globalna vročina, ki povzroči taljenje ledenikov in poveča verjetnost, da se bo serak odlomil,« je za italijansko agencijo Agi povedal svetovno znani italijanski alpinist Reinhold Messner.

Marmolada s 3343 metri najvišji vrh Dolomitov. V krogu sta vidni koča Pian dei Fiacconi in zgornja postaja žičnice. FOTO: Viki Grošelj
Marmolada s 3343 metri najvišji vrh Dolomitov. V krogu sta vidni koča Pian dei Fiacconi in zgornja postaja žičnice. FOTO: Viki Grošelj

V Italiji je slišati opozorila, da odlom seraka ni enkratni dogodek in da se bo to zaradi visokih temperatur še ponovilo. Italijanski strokovnjak za ledenike Renato Colucci je za Agi pojasnil, da so bile temperature na visokih nadmorskih višinah v Alpah že nekaj tednov precej nad običajnimi vrednostmi, medtem ko je bilo zadnjo zimo malo snega, ki zdaj skoraj ne ščiti več ledeniških bazenov. »Ekstremna vročina zadnjih dni, s tem vročinskim valom iz Afrike, je verjetno proizvedla veliko tekoče vode iz ledeniške taline na dnu tistega kosa ledenika, ki je pravzaprav nekakšen 'trebuh'.« Colucci je opozoril, da so temperaturne spremembe v visokogorju povzročile veliko neravnovesje.

Italija se zadnje tedne tako kot velik del Evrope spoprijema z vročinskim valom in veliko sušo, ki naj bi bila po nekaterih ocenah najhujša v zadnjih 70 letih. V Rimu so, denimo, izmerili rekordnih 40,8 stopinje Celzija.

Komentarji: