Odobrili evropska sredstva za protipoplavne ukrepe na Gradaščici

Za 34,5 milijona evrov vredno naložbo bo Kohezijski sklad EU prispeval 28,5 milijona evrov.

Objavljeno
23. november 2017 12.12
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za prvo fazo projekta protipoplavne ureditve Gradaščice. Za 34,5 milijona evrov vredno naložbo bo Kohezijski sklad EU prispeval 28,5 milijona evrov, so danes sporočili iz službe vlade.

Protipoplavne ukrepe v porečju Gradaščice, ki naj bi bistveno pripomogli k zmanjšanju poplavne ogroženosti naseljenih območij jugozahodne Ljubljane, Dobrove, Razorov, Stranske vasi, Šujice in Polhovega Gradca, bodo izvedli v dveh fazah.

Prva obsega ukrepe na območju Mestne občine Ljubljana, kjer bo poskrbljeno za regulacijo Malega Grabna, Horjulke in Gradaščice, ter ukrepe na širšem območju Kozarij, kjer bodo zgradili visokovodne nasipe, zidove in druge tehnične ureditve. Uredili bodo tudi vodno infrastrukturo Gradaščice v Dolenji vasi, Božne in Male vode v Polhovem Gradcu ter Gradaščice v Šujici.

Projekt so na dve fazi razdelili zaradi različne stopnje pripravljenosti posameznih ukrepov, so pojasnili v službi vlade.

Celoten projekt obsega regulacijo Malega grabna za zagotovitev načrtovane pretočnosti z vsemi objekti in pripadajočimi ureditvami od Bokalc do izliva v Ljubljanico (mestoma poglobitev struge, vzpostavitev dvojnega profila, ureditev brežin, zidovi, nasipi), gradnjo razbremenilnika od vtoka iz struge Malega grabna do izliva v Cornovec s pripadajočimi ureditvami (premostitve, hidromehanska oprema), ureditev struge Horjulke in Gradaščice ter preprečitev poplavnega toka na območju Kozarij zahodno od zahodne obvoznice Ljubljane (ureditev brežin, obrežni visokovodni zidovi).

Predvidena je tudi gradnja suhega zadrževalnika Razori in ureditve Gradaščice, Horjulke in Ostrožnika na širšem območju zadrževalnika s pripadajočimi ureditvami (nasip zadrževalnika z objektom in hidromehansko opremo, prestavitev struge − sonaravna ureditev, obrežna zavarovanja), ureditev Gradaščice v Dolenji vasi (visokovodni nasip), ureditev Božne in Male vode na območju Polhovega Gradca z vsemi objekti in s pripadajočimi ureditvami (mestoma poglobitev struge, utrditev brežin, rekonstrukcija in nadvišanje zidov, pragovi), ureditev Gradaščice v Šujici (visokovodni nasip, vzpotavitev enojnega reguliranega profila, krilni pragovi, zasip terena), odstranitev objektov, krajinskoarhitekturne ureditve, vključno z rekultivacijo zemljišč, prestavitve in ureditve objektov gospodarske javne infrastrukture in okoljevarstveni ukrepi.

V službi vlade pravijo, da bo imelo od ukrepov v obeh fazah korist skoraj 18.000 prebivalcev − izboljšali naj bi se njihovi bivalni pogoji, saj se bo občutno zmanjšalo tveganje pred poplavami, kot so bile tiste septembra leta 2010, ko je bil pod vodo jugozahodni del Ljubljane, omogočen pa naj bi bil tudi hitrejši razvoj navedenih območij, saj zaščitni ukrepi upoštevajo cilje trajnostnega okoljskega in prostorskega razvoja.