Odpirajo Center za mikroskopijo in spektroskopijo

V novih laboratorijih novogoriške univerze bodo preiskovali strukturo materialov z atomsko natančnostjo.

Objavljeno
26. marec 2014 10.35
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – V raziskovalnem centru novogoriške univerze v Ajdovščini bodo jutri ob 10. uri odprli nov Center za mikroskopijo in spektroskopijo. Naložba je vredna skoraj pet milijonov evrov.

Po besedah Andreje Leban, ki na novogoriški univerzi skrbi za stike z javnostjo, so na univerzi v zadnjih desetih letih sistematično izgrajevali kadrovske in infrastrukturne kapacitete na področju sodobnih materialov, saj so prav ti poleg okoljskih znanosti in molekularne biomedicine ena od njihovih strateških usmeritev.

»Sodobni materiali, kjer imamo v mislih zlasti nanostrukturirane organske in anorganske materiale, postajajo nepogrešljivi v izjemno širokem spektru uporabe, od pridobivanja energije in energetske učinkovitosti do usmerjenega dodajanja zdravil. Tako široka uporabnost pa zahteva vrhunsko interdisciplinarno znanje in raziskovalno opremo, ki omogoča izdelavo, zlasti pa karakterizacijo lastnosti tovrstnih materialov,« poudarja Lebanova.

V okviru mednarodnega projekta Sungreen, ki ga financira evropski 7. okvirni program RegPot, je novogoriški univerzi zdaj uspelo pridobiti skoraj pet milijonov evrov za nov Center za mikroskopijo in spektroskopijo. Ta vsebuje najsodobnejši laserski svetlobni vir s pripadajočimi detektorji in dva vrhunska elektronska mikroskopa. V posebej prirejenih novih laboratorijih v Ajdovščini bo tako mogoče preiskovati strukturo anorganskih in bioloških materialov z atomsko natančnostjo. Procese, ki vključujejo posamezne elektronske prehode v snovi, pa bo mogoče spremljati z nesluteno časovno ločljivostjo nekaj milijardink nanosekunde.

Univerza v Novi Gorici si prizadeva, da bi novi Center za spektroskopijo in mikroskopijo postal del Evropskega strateškega foruma za raziskovalno infrastrukturo (ESFRI), saj zadošča vsem kriterijem za mednarodne raziskovalne centre. Glede na to, da naši državi za ta namen ni treba prispevati nikakršnih neposrednih proračunskih sredstev, na univerzi upajo, da jih bo ta v njihovih prizadevanjih podprla.