Odpoklic potencialno nevarnih kultur kvasovk

Gre za pripravke oziroma živila, ki jih uporabljajo vegetarijanci (mesni nadomestek iz fižola), za pekarsko dejavnost ...

Objavljeno
29. maj 2012 18.44
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje je preko sistema obveščanja (EpiSouth sistema) prejel informacijo o distribuciji starter kultur kvasovk »Tempeh Starter Yeats« in »Super Starter Yeast«, potencialno onesnaženih s salmonelo.

Živilo naj bi bilo po podatkih distribuirano tudi v Slovenijo, vendar pa seznam prejemnikov teh živil trenutno še ni znan. Inšpektorat izvaja poizvedbe preko hitrega sistema obveščanja za živila in krmo - RASFF, pri ameriški agenciji za hrano in zdravila Food and Drug Administration kot tudi neposredno pri ameriškem distributerju.

Nadja Škrk, vodja inšpekcije za kakovost živil, je pojasnila, da pri dosedanjih poizvedbah gre za pripravke oziroma živila, ki jih uporabljajo vegetarijanci (mesni nadomestek iz fižola na primer), za pekarsko dejavnost, za domačo peko kruha. Vznemirjeni so tudi vinarji.

Po trenutno razpoložljivih podatki sta živili »Tempeh Starter Yeast« and »Super Starter Yeast« proizvedeni v Indoneziji, pakirani v 30, 50 in 250 gramsko ter kilogramsko embalažo (zaprte plastične vrečke), z deklaracijo na prilepljeni nalepki. Živilo je bilo moč kupiti direktno (internetna prodaja) pri ameriškem dobavitelju Indonesianfoodmart.com, Rockville, MD, ZDA.

»Živilo trenutno umikajo iz trga ZDA, Kanade in nekaterih drugih držav. Ta informacija je objavljena tudi na spletnih straneh ameriške agencije Food and Drug Administration.«

Ker seznam prejemnikov spornega živila še ni poznan, inšpektorat poziva vse, ki so živilo kupili, naj ga ne uporabljajo in naj ga neškodljivo uničijo ter o tem takoj obvestijo pristojni inšpektorat na telefonsko številko 01 4345 700 oziroma pošljejo elektronsko sporočilo.