Odpraviti hočejo tranzit ali vinjete

V Istri so prepričani, da so prazniki spet pokazali na nesprejemljivost vinjet na obalni hitri cesti.

Objavljeno
30. marec 2016 00.43
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper − Med velikonočnimi prazniki so lokalne ceste spet okupirali turisti na poti med Italijo in Hrvaško, ki so se tako izognili obalni hitri cesti, za katero bi morali kupiti vinjeto. To je povzročilo nov val nezadovoljstva med domačini.

Med najglasnejšimi zagovorniki odprave vinjet na obalni cesti so bili pred volitvami v SD. Vodstvo stranke s prvakom Dejanom Židanom danes prihaja v Koper, kjer se bodo prvič v 14 letih županovanja sestali z županom Borisom Popovičem. S še drugimi župani iz regije bodo govorili o drugem tiru, načrtih v Luki Koper in razvojnih možnostih, verjetno se ne bodo mogli izogniti niti vinjetam.

»Ko so gradili hitro cesto med Koprom in Škofijami, so 'povozili' državno cesto in niso zgradili nadomestne, češ da bo to povezovalna cesta, ki ne bo cestninjena. Toda na to so potem pozabili,« je dejal predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar. Povedal je, da mora miriti krajane, ki zahtevajo nepokorščino zaradi vse več vozil na lokalnih cestah. Po zadnjih podatkih iz leta 2014 se po državni cesti skozi Škofije pelje več kot 16.000 avtomobilov na dan, kar je nekaj sto več kot po vzporedni hitri cesti od mejnega prehoda proti Kopru. Položaj se še slabša.

Škodljive vinjete

»Kako škodljive so vinjete na obalni hitri cesti, so spet pokazali velikonočni prazniki. Prebivalci Škofij, Bertokov, Škocjana, Vanganela in Markovca so prizadeti zaradi prevelikega hrupa in onesnaževanja zaradi gostega prometa na lokalni cesti,« je opozoril predsednik Oljke Valter Krmac. Kot je dejal, obstajajo najmanj štirje spletni naslovi, na katerih si Italijani izmenjujejo informacije, kako potovati skozi Slovenijo brezplačno. Tujci obremenjujejo lokalne ceste, vzdrževanje in onesnaženje pa bremenita lokalne skupnosti in prebivalstvo. »Žalostno je, da ministrstvo za infrastrukturo in Dars ves čas ignorirata opozorila in iščeta izgovore,« je dejal Krmac in opozoril na izgubo, ki jo ima zaradi vinjet turizem v Istri.

»Ne vem, ali je smisel vinjet golo zaslužkarstvo, ne meneč se za bremena za lokalno okolje in prebivalstvo. Kot da to nima nobene cene in je nepomembno,« je opozoril Edmond Gašpar in dodal, da bo krajanom enkrat prekipelo: »Rešitev niso regionalne vinjete, ki jih je predlagal župan Popovič brez posvetovanja z nami. Rešitev je samo odprava vinjet. Ne razumem, zakaj bi se jih država bala odpraviti tudi v katerem drugem delu države, če je v podobnem položaju, kot smo mi. Zakaj smo gradili boljše ceste? Da bomo z umikanjem avtomobilov na brezplačne spravili v težave na tisoče prebivalcev?«