»Odpuščajo naj na HSE, ne v elektrarnah!«

Sindikata DEM in TEŠ nasprotujeta reorganizaciji, ki bi odnesla na stotine delovnih mest.

Objavljeno
14. oktober 2013 19.17
TEŠ
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Šoštanj - Zbor delavcev Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) je tako kot pred njim delavci Dravski elektrarn Maribor (DEM) zavrnil reorganizacijo Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), s katero naj bi povečali finančno učinkovitost holdinga.

Holdingu delavci očitajo pretirano zaposlovanje, nagrajevanje zaposlenih ter premalo učinkovito trženje slovenske elektrike v tujini.

Na zboru delavcev v Šoštanju so zaposleni zahtevali, da naj HSE ustavi vse aktivnosti v zvezi z reorganizacijo in do 19. oktobra skliče ekonomsko socialni odbor. Sindikati TEŠ in DEM poleg tega trdijo, da je uprava HSE kršila sindikalne pogodbe, ko sindikatov ni uradno obvestila o nameri.

Resno tudi dvomijo v študijo, ki jo je HSE naročil pri PWC in po kateri naj bilo samo v Šoštanju v podpornih službah odveč 58 odstotkov zaposlenih.

»V dvanajstih letih smo v TEŠ število delavcev zmanjšali s 601 na 464, v HSE pa so jih s 35 povečali na 132, večinoma z ljudmi iz raznih kabinetov in brez ustreznega znanja,« je dejal podpredsednik sindikata TEŠ Marko Pečovnik.