Odrešitev menda z obdelavo odpadkov

Z odlagališča Mala Mežakla že dolgo neznosno smrdi. Krivi ostanki odpadkov, ki jih skladiščijo. Šest milijonov vreden MBO v obratovanje prihodnji mesec

Objavljeno
23. september 2016 19.47
Mala Mežakla
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Prebivalci v hišah pod odlagališčem odpadkov Mala Mežakla na Jesenicah opozarjajo na neznosen smrad, ki se širi z odlagališča. Glede na pojasnila iz družbe Ekogor bodo smrad trpeli do začetka obratovanja šest milijonov evrov vreden obrat za mehansko-biološko obdelavo (MBO), ki ga pričakujejo prihodnji mesec.

Tina Rajhman iz hiše neposredno pod odlagališčem Mala Mežakla je povedala, da se je pred leti smrad do njihovih hiš razširil le občasno, zdaj pa smrdi neprestano. Smrad je po njenem tako izrazit, da širjenja v objekte ne preprečijo niti nova okna, poleg domačinov pa moti tudi potnike, ki se ustavljajo na bencinskem servisu ob avtocesti. Pravi, da se občasno smrad razširi celo do Hrušice in na Plavž.

Kot je pojasnil Gregor Kranjec iz družbe Publicus, ki je lastnica Ekogorja, med gradnjo MBO za mešane komunalne odpadke na odlagališču mehansko obdelujejo odpadke, pri čemer kot stranski produkt nastaja tako imenovana težka frakcija, ki vsebuje višji odstotek biološko razgradljivih snovi. Začasno jo skladiščijo v baliranem ali razsutem stanju in jo tudi prekrivajo, a širjenja smradu s tem ne ustavijo.

»Ko bomo začeli poskusno obratovati, bomo najprej biološko obdelali prav ta začasno skladiščen material, da bomo čim prej dosegli ničelno stanje,« dejal Kranjec, ki trdi, da bodo »po vzpostavitvi normalnih obratovalnih razmer emisije smradu iz naprave minimalne oziroma ne bodo imele vpliva na bivanje domačinov«. Ti opozorjajo še, da na odlagališče tovornjaki dovažajo zelo smrdljive odpadke, vendar Kranjec na vprašanje v zvezi s tem ni dal pojasnila.

Smrdeti z deponije ne sme

Kranjec trdi, da bodo širjenje smradu med mehansko-biološko obdelavo tehnološko preprečili. To po njegovem zagotavljata način nadzora nad emisijami prahu in vonjav ter računalniški nadzor, ki bo zaznal morebitne napake in poskrbel za takojšnje ukrepanje. Kot je povedal Uroš Bučar, direktor Jeko-in, ki upravlja odlagališče, okoljevarstveno dovoljenje ne dopušča smradu z deponije, niti iz predelave odpadkov ter dodal, da inšpektorji redno obiskujejo odlagališče.

Tina Rajhman si želi, da ne bi več smrdelo, a obljubam ne verjame. Pravi, da bi rada ostala v domači hiši, a se boji vlagati vanjo, saj je vrednost objektov pod odlagališčem zaradi smradu bistveno nižja oziroma zanje sploh ne morejo najti kupca.