Odškodnine izbrisanim bodo izplačane 14. septembra

Aktivnosti glede sistema odškodnine za vse izbrisane v Sloveniji pa po besedah ministrstva tudi potekajo.

Objavljeno
05. september 2012 18.44
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Odškodnine za nematerialno škodo, ki jih je šestim izbrisanim 26. junija dosodilo Evropsko sodišče za človekove pravice, bodo izplačane 14. septembra, denar pa je že zagotovljen, so pojasnili na državnem pravobranilstvu. Po sodbi mora Slovenija vsakemu plačati po 20.000 evrov, vsem skupaj pa 30.000 evrov za stroške sodnega postopka.

Hkrati z dosoditvijo odškodnin je sodišče Sloveniji naložilo, da se mora s šestimi izbrisanimi - Mustafo Kurićem, Ano Mezga, Tripunom Ristanovićem, Alijem Berisho, Ilfanom Sadikom Ademijem in Zoranom Minićem - v treh mesecih dogovoriti o morebitni odškodnini za premoženjsko škodo. Na državnem pravobranilstvu, po poročanju Slovenska tiskovne agencije, v zvezi s tem pojasnjujejo, da država omenjenega dogovora še ni sklenila, ob tem pa ne navajajo, kdaj bi se to lahko zgodilo. Rok za sklenitev dogovora je sicer 26. september.

V omenjeni sodbi je sodišče Sloveniji tudi naložilo, naj v enem letu pripravi sistem odškodnin za vse izbrisane v Sloveniji. Na ministrstvu za notranje zadeve so v zvezi s tem  pojasnili, da aktivnosti, povezane z omenjeno zahtevo, tečejo, predlagane rešitve pa bo, ko bodo pripravljene, obravnavala vlada.

Evropsko sodišče je omenjene odškodnine šestim izbrisanim dosodilo, ker je ugotovilo, da Slovenija še ni v zadostni meri uredila vprašanja izbrisanih.