»Odšli so kot Karl Erjavec«

SMC zapustila koalicijo, županja ob štiri glasove podpore v 27-članskem svetu, a novo razmerje moči ne skrbi nikogar.

Objavljeno
17. januar 2017 22.23
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Trbovlje - Že od začetka trhla, zgolj ustno dogovorjena koalicija med trboveljsko SMC in zmagovalko lokalnih volitev Listo za naše Trbovlje se je dokončno skrhala. SMC šestčlanski listi županje Jasne Gabrič ne bo več samoumevno zagotavljala štirih glasov podpore. A porušeno razmerje moči v občinskem svetu županje ne skrbi.

Če bi rekli, da je v Trbovljah oziroma v koaliciji počilo, bi pretiravali, se je na naše poizvedovanje, ali drži neuradna informacija, da se je občinska SMC razšla z županjo, odzval njen predsednik Tadej Špitalar. Gabričeva pa je dejala, da ker naj bi vsi delali v dobro občine, v odhodu ne vidi nobene težave. »V predvolilni kampanji so vsi zatrjevali, da bodo delali za dobro Trbovelj. Zato ne vidim razloga, zakaj ne bi podpirali dobrih projektov, slabih pa si tako in tako ne želimo,« dodaja. Gabričeva tudi vnaprej upa na »podporo vseh, ki so se v predvolilnem času predstavljali kot povezovalci mesta, podporniki vsega, kar je dobro za mesto«.

Razmerje moči po novem dokaj tesno

Pa vendar bo razmerje moči v 27-članskem občinskem svetu po novem dokaj tesno. Čeprav sta Gabričevo v županski tekmi poleg SMC podprli tudi (takrat še) LDS in Zaab, medtem ko so se v SD vzdržali in niso podprli ne »levega ne desnega kandidata«, Gabričeva v občinskem svetu po mnenju Boruta Dolanca, predsednika največje trboveljske opozicijske stranke SDS, včasih težko upa na večino, štirinajst glasov od 27: »Upa lahko na šest glasov s svoje liste, na dva glasova iz Desusa in dva iz Združene levice ter na tri od petih glasov SD.« Negotovo pa je, ali bo Gorazd Kajič, ki po novem vodi trboveljski Desus, v občinskem svetu vodil enako politiko, kot so jo doslej, poleg tega tudi v SMC sedijo ljudje, ki so blizu županjini listi.

Odhod ne bo občutno vplival na delo občinskega sveta

Dolanc, enako kot Gabričeva, ne verjame, da bo odhod SMC iz koalicije občutno vplival na delo občinskega sveta: »Morda pri proračunu, ki se sprejema z večino navzočih, ali pri statutu, ki se sprejema z dvetretjinsko večino. Pri zadevah, ki jih potrjujemo z navadno večino, težav ne pričakujem, ker je Gabričeva vse kadrovske zadeve po svoje izpeljala že v prvi polovici mandata. Pri tem ji je pomagala tudi SMC. Njihov odhod iz koalicije me zato spominja na odhod Karla Erjavca.«
Posledice odhoda SMC iz koalicije že čutijo v občinskem kviazu. Iz njega se je poslovila članica SMC Nika Potrpin. Na njeno mesto prihaja strankarski kolega Denis Tomše.