Odstop Jožka Čuka v SNG Nova Gorica dviguje prah

Čuk je odstopil zaradi »neutemeljenih in nekorektnih« pritiskov sveta zavoda. Na svetu trdijo, da z njimi sploh ni komuniciral.

Objavljeno
07. julij 2014 21.40
Posodobljeno
08. julij 2014 06.00
*tlo* ona
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Odstop Jožka Čuka z mesta direktorja SNG Nova Gorica še vedno močno odmeva. Nad njim so začudeni tudi v svetu zavoda, kjer so včeraj sporočili, da jih Čuk o svoji nameri sploh ni obvestil, iz medijev pa naj bi izvedeli tudi za imenovanje Nede Bric Rusjan na položaj vršilke dolžnosti za vodenje SNG Nova Gorica. Svet njeno naglo imenovanje preseneča.

Jožko Čuk je o svojem odstopu ministrstvo za kulturo obvestil 2. julija, kot razlog pa navedel neutemeljene in nekorektne pritiske, ki jih nanj vrši svet zavoda, zaradi katerih ne more več opravljati svojega dela. Ker rednega postopka za imenovanje novega direktorja ni bilo mogoče izpeljati, nujno pa je bilo zagotoviti nemoteno delovanje zavoda, je minister za kulturo Uroš Grilc prejšnji petek za vršilko dolžnosti imenoval Nedo Bric Rusjan, vrsto let članico igralskega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, ki bo delo nastopila 19. avgusta.

Do takrat bo zavod vodil dosedanji direktor v odstopu. Čuku bi se mandat sicer iztekel 11. januarja prihodnje leto, ministrstvo pa je 20. junija že objavilo razpis za novega direktorja. Odprt bo do 11. julija.

Predsednik sveta zavoda SNG Nova Gorica Matjaž Kulot medtem zatrjuje, da Čuk v zadnjem času sploh ni več hotel komunicirati s svetom in da tudi ni bil pripravljen reševati nastalih problemov v gledališču. Dodajajo, da sveta zavoda sploh ni obvestil o načrtovanem odstopu, čeprav so imeli zadnjo redno sejo 1. julija.

»Svet zavoda s strani ministrstva za kulturo do tega trenutka še ni prejel niti uradnega obvestila o odstopu dosedanjega direktorja gledališča kot tudi ne obvestila o izboru in imenovanju vršilke dolžnosti. Poleg tega je svet zavoda že prejel konkretna opozorila, na podlagi katerih se lahko sprašuje, ali imenovana vršilka dolžnosti res izpolnjuje vse zahtevane pogoje, kot bi jih morala,« med drugim opozarja Kulot.

»V pomanjkanju ustreznih informacij je svet zavoda začuden nad takšno odločitvijo ministrstva za kulturo tudi zato, ker je že dalj časa opozarjal na nepravilnosti pri vodenju in delovanju gledališča ter na težave v njem,« še navaja.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na ministrstvo, kjer so med drugim pojasnili, da postopek javnega razpisa za novega direktorja do avgusta predvidoma ne bo zaključen. Zatrdili so še, da Rusjan Bricova za imenovanje izpolnjuje vse pogoje ter ima vsa znanja in reference za vodenje javnega zavoda.

»Ministrstvo je vršilko dolžnosti izbralo premišljeno in v skrbi za nemoteno delovanje gledališča. Vsekakor bomo svet zavoda zaprosili za mnenje pred imenovanjem direktorja s polnim mandatom,« navajajo. Sicer pa je minister Grilc zaradi zahtev sveta zavoda in direktorja SNG Nova Gorica že oktobra lani odredil nadzor nad delovanjem javnega zavoda zaradi domnevnih nepravilnosti. Poročilo bodo v prihodnjih dneh posredovali gledališču, v njem pa so tudi ukrepi za izboljšanje stanja.