Odstopili trije najožji sodelavci Zdenke Čebašek-Travnik

Zapuščajo jo zaradi 9000 evrov bruto plače in avtokratskega načina vodenja. Pogodbe o plači še ni.

Objavljeno
20. februar 2017 15.01
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana − V manj kot tednu dni po izvolitvi so s funkcij v zdravniški zbornici odstopili kar trije najožji sodelavci nove predsednice dr. Zdenke Čebašek Travnik. Vzroka sta dva: visoka plača in avtokratsko vodenje predsednice. Kako bo zbornica delovala v prihodnje?

Takoj po skupščini zdravniške zbornice prejšnji ponedeljek, na kateri so potrdili osem predsednikov odborov - članov zborničine »vlade« (izvršilnega odbora), se je v javnosti razširila novica o plači predsednice Zdenke Čebašek Travnik. O znesku se je ugibalo, češ da bo med osem in 12.000 evri. Danes smo izvedeli, da gre za dobrih 9000 evrov bruto.

Sprli so se zaradi plače

Višina plače je nekatere izmed najožjih sodelavcev zelo razburila.

Zdenko Šalda, specialist medicine dela in športa, zaposlen v zdravstvenem domu Trbovlje, je kolegom danes zjutraj napisal: »Kot najbrž veste, sem prejšnji teden postal predsednik odbora za pravno-etična vprašanja na zdravniški zbornici. Na zbornici pa se je moja kariera že končala. Sprli smo se zaradi plače predsednice. Ker predsednica ni privolila v moj kompromisni predlog, da bi imela največ 9440 evrov bruto plače in od tega največ 5900 evrov fiksnega deleža, sem odstopil, ker je bila ogrožena moja osebna kredibilnost. Kaj si ob aferi s plačo mislijo moji mladi kolegi, ki imajo dobrih tisoč evrov neto plače: na zbornici se ne bo nič spremenilo, samo druge svinje so prišle h koritu. Mimogrede. Na zbornici bi kot funkcionar imel 1100 evrov pavšala na mesec, pa če bi kaj naredil ali ne. Predlagal sem, da se pavšal ukine in uvede storitveni sistem nagrajevanja. Pa je tudi to najbrž bilo za koga moteče.« Šalda se je ekipi pridružil tik pred drugim krogom volitev.

Nedostojno in nemoralno

V dobrem mesecu, kolikor je minilo od volitev, je razočarana tudi prof. dr. Bojana Pinter, ginekologinja z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, predsednica odbora za strokovno-medicinska vprašanja.

»Nedostojno in nemoralno je zahtevati višjo plačo od predhodnika, ki je že tako ali tako imel visoko plačo, še preden je na zbornici karkoli naredila. Vzroka, zakaj želi višjo plačo, ni pojasnila. Drugi vzrok za moj odstop pa je bil avtokratski način delovanja, ki ga je predsednica izkazala po volitvah. Po volitvah ni več upoštevala sodelavcev, zato nisem videla, kako bi lahko uspešno sodelovali pri delovanju zbornice. Ne razumem, kako da ni uvidela, da ni dostojno zahtevati višje plače od predhodnika,« je dejala.

Odstopila je tudi Irena Manfredo, specialistka za medicino dela in športa z zasebno prakso v Trbovljah, predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja in podpredsednica zbornice. Iz ožjega odbora Čebašek Travnikove je odstopila tudi Nina Pokorn, prav tako članica odbora za socialno-ekonomska vprašanja.

Vse navedene je prejšnji ponedeljek izvolila na predlog nove predsednice skupščina zbornice.

Merila enaka za vse

Pogodba z novo predsednico sploh še ni sklenjena, je povedal Marko Bitenc, predsednik skupščine zbornice, ki je po funkciji delodajalec predsednika zbornice. Pogodbo sta podpisala za čas od 14. do 28. februarja, za naprej pa ne. »Ne zdi se mi korektno, da ji njen najožji odbor ne sledi. Zbornica je subjekt zasebnega prava. Samo članstvo, ki ga zastopa skupščina, odloča o tem, kolikšno plačo bo imela. A plača sploh še ni izpogajana. Znesek je izračunan po merilih za določitev plače, sprejet s posebnim sklepom izvršilnega odbora iz leta 2008. Oba predsednika, torej Gordana Kalan Živčec in Andrej Možina sta imela plačo po teh merilih. Znesek se spreminja glede na povprečno plačo v državi in druga merila. Kalan Živčečeva je imela deset tisoč bruto, Možina pa okoli 6400 bruto, ker je bil 20-odstotno zaposlen v UKC in ker si je zaradi posebnih okoliščin še sam nekoliko znižal plačo. Etično, moralno in stanovsko primerno se mi zdi, da damo novi predsednici sto dni miru. Zdaj jo ruši njena »koalicija«, ki sploh ni stranka v postopku. Predsednik zbornice ni služba, to je način življenja. Tega ti ne more nihče poplačati,« je dejal Bitenc, ki je bil sam predsednik zbornice dva mandata. Predsednica ga o odstopih formalno še ni obvestila. Ko ga bo, lahko skliče izredno skupščino v 48 urah; zbornica zaradi odstopov torej ni v krizi.

»Seznanjena sem z odstopi. Ravnali bomo po statutu in poslovniku. Predlagala bom nova imena, ki jih bomo na prvi seji skupščine potrdili,« je dejala Zdenka Čebašek Travnik.

Zobozdravniki iščejo zase novega predsednika

Izvršilni odbor, lahko bi rekli »vlada« zbornice, ima zdaj namesto osem članov le štiri in predsednico. Že na skupščini namreč ni bil imenovan predsednik odbora za zobozdravstvo Matjaž Gorkič, zobozdravnik, ki so ga predlagali zobozdravniki sami, nato pa ga niso potrdili. Zobozdravniki želijo večjo avtonomijo v okviru zbornice, zato zdaj iščejo sami drugega kandidata za predsednika odbora za zobozdravstvo. Če ga ne bodo predlagali sami, ga bo predlagala Čebašek Travnikova. »A to bi pomenilo, da se zobozdravniki odrekajo avtonomiji,« je dejala.

Čebašek Travnikova je že zamenjala tudi generalnega sekretarja zbornice; po novem bo to Iztok Kos, zdravnik patolog iz Nove Gorice. Brane Dobnikar, dosedanji generalni sekretar, meni, da bi s svojim širokim znanjem zbornici lahko koristil tudi v prihodnje. Zbornica ima tudi novega tožilca, to je doc. dr. Tomaž Zupanc z inštituta za sodno medicino, predstojnik katedre za sodno medicino.