Odstrel medveda Elisia odmeva tudi v italijanskem parlamentu

Elisia je lovec ustrelil 26. novembra, le štiri dni zatem, ko je slovenska vlada potrdila »odvzem 200 medvedov iz narave«.
Fotografija: Medveda Elisia je na slovenskih tleh doletela tragična usoda. FOTO: Elisio Da Pozzo
Odpri galerijo
Medveda Elisia je na slovenskih tleh doletela tragična usoda. FOTO: Elisio Da Pozzo

Zgodba medveda Elisia, ki so ga preučevali raziskovalci univerze v italijanskem Vidmu, a ga telemetrična ovratnica v senožeških gozdovih ni rešila pred slovenskim lovcem, odmeva v Italiji. O ustrelitvi je prvi poročal videmski Il Messagiero Veneto, sledile so objave v Primorskem dnevniku in Piccolu v Trstu. O njem pišejo tudi osrednji italijanski dnevniki La Repubblica, La Stampa ali Il Corriere della sera ter nacionalna tiskovna agencija Ansa.

Kot dodajajo danes, je postal Elisio celo ena od tem v italijanskem parlamentu. Poslanec desnih Bratov Italije Walter Rizzetto, v preteklosti tudi evropski poslanec Gibanja 5 zvezd, je ministra za okolje Sergia Costo pozval k prevzemu odgovornosti za dogodek in znova k ukrepom, ki bi medvede pa tudi volkove rešili pred slehernim odstrelom. »Ustrelitev zaščitene živali, opremljene z ovratnico, ki bi morala njen status signalizirati lovcem, je nesprejemljiva,« je izjavil.

Medveda Elisia je na slovenskih tleh doletela tragična usoda. FOTO: Elisio Da Pozzo
Medveda Elisia je na slovenskih tleh doletela tragična usoda. FOTO: Elisio Da Pozzo


Elisia so ustrelili 26. novembra, le štiri dni zatem, ko je slovenska vlada potrdila »odvzem 200 medvedov iz narave«. Za odstrel jih je letos predvidenih 175, kar lahko lovci storijo do 30. aprila prihodnje leto. Preostalih 25 pripada pričakovani statistiki medvedov, katerih življenje se konča na slovenskih avtocestah, železniških tirih in drugih situacijah.



Elisio je bil star pet let in težak okoli 130 kilogramov. Njegova medvedja pot se je začela v Sloveniji in zatem segla do gorskega sveta Karnije in Veneta. V Italiji so ga lani ujeli in opremili z ovratnico, po lovcu Elisiu Da Pozzu, ki je sodeloval pri tedanjem lovu nanj, je dobil tudi ime Elisio. Italijane so o njegovem odstrelu obvestili 27. novembra.

Preberite še:

Komentarji: