Odvetniki oblegajo koroške poplavljence

Odvetnica Magda Vraničar prepričana, da so doslej opravljene analize dovolj za uspešno mediacijo z Verbundom

Objavljeno
20. november 2013 16.35
Poplave Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Dravograd – Po naši objavi izsledkov hidrološke analize lanskih poplav ob Dravi, ki ugotavlja, da je upravljalec avstrijskih hidroelektrarn Verbund s svojim ravnanjem prispeval h katastrofalni razsežnosti poplav, se je koroškim oškodovancem za zastopanje v postopkih zoper Verbund ponudila še tretja odvetnica, ki pa jim obljublja poravnavo.   

Ekipa pod vodstvom kranjske odvetnice Magde Vraničar je v Dravogradu v dveh predstavitvah poskušala prepričati poplavljence, naj z njo sklenejo pogodbo o zastopanju v postopku zoper Verbund, za odškodnino zaradi povzročene škode v lanskih poplavah. Za razliko od avstrijskih odvetnikov Franza Serajnika in Rudija Vouka, ki sta se odločila, da počakata na izid preiskave avstrijskega tožilstva o Verbundovi odgovornosti, Vraničarjeva obljublja takojšnjo mediacijo z Verbundom in posledično izplačilo odškodnin. Peščici zbranih je namreč zagotavljala, da se njena ekipa z upravljalcem avstrijskih elektrarn sploh ne bo pogajala ali so dolžni povrniti škodo ali ne, temveč le o višini in načinu izplačila. Od oškodovancev pa v zameno pričakuje sto evrov za zastopanje ter 15 odstotkov morebitne izpogajane odškodnine in 22 odstotni DDV, vendar je kot pravi Vraničarjeva, delež lahko tudi stvar dogovora s posamezno stranko. Ta dogovor pa ne bo veljal, če bodo morali v tožbo. Sicer je njena ekipa prepričana, da bodo sodnemu postopku lahko izognili, v nasprotnem primeru pa imajo po besedah odvetnice "pripravljen pilotni projekt".

Prepričani, da hidrološko poročilo zadostuje

Vraničarjeva je prepričana, da hidrološko poročilo, ki v Sloveniji nosi oznako "interno" in ga ni mogoče dobiti v vpogled, potrjuje odgovornost Verbunda za povzročeno škodo, kar sta ji po njenih besedah v pogovorih potrdila tudi predsednik mednarodne komisije za Dravo Mitja Bricelj in Agencija RS za okolje. "Kar se nam zdi še bolj bistveno je, da je bila tudi Avstrija aktivna in so naredili ekspertize, s katerimi razpolagamo in te potrjujejo odgovornost Verbunda. Ta poročila nam dajejo verodostojnost." Ni pa omenila, da sta ekspertizi naročila tudi Verbund in pristojno okoljsko ministrstvo na Dunaju, obe pa ugotavljata, da Verbund ni ravnal napačno.

"Na osnovi uradnega dokumenta avstrijskega deželnega zbora, ki pravi, da je Verbund odgovoren, smo se odločili, da gremo v postopek mediacije," pravi Vraničarjeva. Koroška deželna vlada je v začetku oktobra namreč sklenila, da se bo udeležila tožbe proti Verbundu. "Mediacija bo interna," je dejala odvetnica. Za zastopanje svojih strank, za katere pravi, da jih je do danes nekaj deset, bo pooblastila avstrijskega odvetnika, mediacijo pa naj bi vodil Lojze Dolinar iz Celovca.

"Pogajanja s Verbundom se bodo verjetno začela v kratkem, predložili jim bomo naše listine, nato pa se bomo samo še pogajali o višini in o načinu izplačila, ne bomo se več kaj dosti pregovarjali ali da ali ne. Iz tega principa dela pričakujemo, da bo postopek sorazmerno hitro stekel in da bo tudi hitro prišlo do realizacije," napoveduje Vraničarjeva. Na vprašanje ali je torej Verbund že pristal na mediacijo z njimi, Domen Novak iz odvetniške ekipe odgovarja, da "je druga stran nekako nakazala, da se je pripravljena usesti za pogajalsko mizo", Vraničarjeva pa je dejala le to, da so se "Verbundove kontaktne osebe pripravljene pogovarjati z nami kot z zastopniki oškodovancev". 

Zahtevali bodo tudi odškodnino za psihične posledice

Oškodovancem so pripravili poseben obrazec, v katerega bodo lahko vpisali tudi škodo, ki je ob lanskem popisu niso mogli uveljavljati, odvetnica pa bo s pomočjo strokovnjaka denarno ovrednotila tudi psihične posledice, ki so jih utrpeli poplavljenci in jih dodala k zahtevku za odškodnino. Z Verbundom se namerava pogajati o 80-odstotnem povračilu skupne priglašene škode.

Poplavljenci in občina Dravograd so razočarani nad (ne)zanimanjem države za odškodninske postopke zoper Avstrijo. Vraničarjeva je dejala, da gre za "delikatno zadevo, povezano z zunanjim ministrstvom". "Nočem kritizirati slovenske države, a dejstvo je, da razpolaga z vsemi uradnimi dokumenti, vendar jih ne razkrije. Za oškodovance se nihče kaj dosti ne briga."

Pripravljajo se tudi na zastopanje oškodovancev na Hrvaškem, in se pogovarjajo tudi s posameznimi elektrarnami, ki so bile poškodovane. "Naša država se pripravlja celo na možnost tožb hrvaških državljanov zoper slovenske elektrarne. Potem se bomo morali izgovarjati na Avstrijce." Za Verbund pravi, da so s svojim ravnanjem "špekulirali, ker so to že velikokrat naredili in se jim je izšlo, to je biznis. Tisti, ki je škodo povzročil, naj jo plača. To je bil vsekakor Verbund. Vedeli so za vremenske napovedi in se jih niso držali".