Požar na Peci: gasilci so se umaknili z gore

Slovenske oblasti včeraj niso dovolile posredovati avstrijskemu helikopterju, ki je letel nad Peco.

Objavljeno
30. december 2015 12.27
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroškem - Ekipa petih gasilcev in gorskih reševalcev se je umaknila s planinskega doma na Peci in je že na varnem v dolini. Po informacijah vodje intervencije Petra Ozimica, vremenske razmere danes ne dopuščajo nobene intervencije na gori.

Ozimic in njegova ekipa je v stalni navezi s posadko helikopterja Slovenske vojske. Upajo, da bodo jutri dopoldne lahko nadaljevali z gašenjem iz zraka. Ekipa gasilcev in reševalcev, ki so danes nekaj ur preživeli na gori, poroča, da so razmere na njej enake kot včeraj. Požar se je znova razplametel, veter ga - odvisno kam im kako močno piha, odnaša v okolico.

Helikopter Slovenske vojske je zaradi drugih intervencij včeraj v Črno na Koroškem priletel po štirih urah čakanja, v dobri uri preden se je zmračilo, pa ni zmogel opraviti več poletov na goro kot jih je. Ljudje se sprašujejo, zakaj slovenske oblasti včeraj niso dovolile pomoči Avstrijcem, ki so bili z reševalnim helikopterjem prvi nad prizoriščem požara.

Megla onemogočila gašenje

Zaradi izjemno slabe vidljivosti v dolini, ki se je malo pred poldnevom zelo poslabšala tudi na vrhu koroškega dvatisočaka, kjer je včeraj zagorelo, helikopter Slovenske vojske danes ne bo mogel gasiti požara na Peci. Požar se širi po suhi podrasti, za zdaj proti vrhu Pece.

V Črni na Koroškem dogajanje nemočno opazujejo, medtem ko na gori še vedno gori, in sicer v 'Špilah', kot domačini rečejo območju tik pod vrhom gore Pece, na nadmorski višini okoli 1900 metrov, v smeri proti alpski dolini Topla, dim pa vidijo tudi prebivalci zaselka Podpeca.

Čeprav na Koroškem tu in tam naletavajo snežinke - danes so prvič pognali naprave na smučišču - je na Peci tako suho, da bi pri gašenju požara pomagale le zelo izdatne padavine, ki pa jih vremenoslovci ne napovedujejo.

Za prebivalci zaselka Podpeca in doline Topla je nemirna noč, čeprav velike ogroženosti zanje ta čas k sreči še ni. Poleg reševalne ekipe na planinskem domu na Peci, so v stanju pripravljenosti tudi številni gasilci v gasilskem domu v Črni na Koroškem.

V požaru je zgorelo koli pet hektarjev osamelcev, nizkih borovcev in ruševja. Gorski reševalci pozivajo ljudi, naj se zaradi gostega dima ne približujejo območju, kjer gori. V Črno na Koroškem danes prihajajo tudi kriminalisti in policisti. Po neuradnih informacijah naj bi ogenj zanetila skupina treh domačinov, ki se je namerila požigati podrast.