Oglarji so nekoč tesali tudi pragove

Anton Lavrič je s kuhanjem oglja začel pred 32 leti, ko je ženo, namesto na poročno potovanje, odpeljal naravnost v koparsko uto.

Objavljeno
17. maj 2014 18.41
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dole pri Litiji - Velika množica pohodnikov je danes prehodila dobrih dvanajst kilometrov dolgo oglarsko pot od lovske koče na Kalu prek Slavine in slapa Bena na Dobovico in Zavrha ter nato do cilja na Kalu nad Dolami pri Litiji.

V Berinjeku je litijska podžupanja Liljana Lovše zakurila kopo Antona Lavriča, ki je pred slovesnostjo dva dni s še štirimi pomagači sestavljal črno gmoto in vanjo zložil dobrih 50 kubičnih metrov drv. Nadeja se, da bo skuhal dobrih pet ton oglja in ga nato prodal. Kopa bo zdaj gorela dobrih štirinajst dni, med tem časom pa mora oglar podnevi in ponoči biti ves čas na preži, da vse skupaj ne zagori. Lavrič je povedal, da je s koparjenjem začel leta 1982, ko se je poročil. Namesto na poročno potovanje je ženo odpeljal kar v koparsko uto, kjer sta nato dobrih štirinajst dni ždela v njej in čuvala kopo. »No, nič nama ni bilo hudega,« se je včeraj spominjal Lavrič prve koparske pustolovščine pred 32 leti.

Tudi pri Medvedovih na Suhadolah je dišalo po koparskem dimu. Tu je kopa že dozorela, zato je bilo na vrsti njeno razkopavanje. Gospodar Janez pa v gozdu že snuje novo kopo, ki bo prava velikanka, saj bo zložil neverjetnih 120 kubičnih metrov drv, oglja pa bo nato za cel vagon. Slovesen prižig pa bo moral malce odložiti, saj si je včeraj z motorno žago poškodoval nogo, zato je moral poiskati zdravniško pomoč. Vendar gre Medvedu že precej na bolje, saj je danes radovedne in žejne pohodnike že gostil s pravo domačo kapljico.

Na Slavini je Vinko Brinovec začel z zlaganjem drv v kopo, streljaj naprej pa je Marjan Odlazek s članoma družine zaključeval postavitev kope v obliko stožca. Zdaj jo mora le še prekriti z zemljo in zakuriti. Žal je današnje vreme marsikoga odvrnilo od štiriurnega pohoda, na katerem si je bilo možno ogledati celoten postopek ogljekuhe: od začetka z zlaganjam drv, do prižiga in razkopavanja črne gmote. Na drugi strani slapa Bena je Brane Povše pohodnike razvajal s pečenim krompirjem, ki ga je pekel v žerjavici. Domačini pa so prikazali tudi tesanje železniških pragov, kakor so to nekoč počeli njihovi predniki, ko so se naveličali kuhati oglje.