Na poti prek Slovenije novi begunci

Sistem sprejemanja beguncev, o katerem so se dogovorile Hrvaška, Slovenija in Avstrija, dobro funkcionira, večjih težav ni opaziti.

Objavljeno
17. oktober 2015 12.49
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

22.00: Po 22. uri na mejnem prehodu Obrežje pričakujejo še 300 prebežnikov, poroča STA.

20.24: Za nedeljo zjutraj je bil po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica najavljen še en vlak migrantov, vendar jih Slovenija ne bo sprejela. Že v petek so se namreč po njegovih besedah odločili, da bo Slovenija dnevno sprejela največ 2000 do 2500 migrantov, nove migrante pa bo sprejemala šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo.

***

POVZETEK DANAŠNJEGA DOGAJANJA

• V Slovenijo je danes prispelo najmanj 2700 prebežnikov.

• Slovenske oblasti prebežnike registrirajo v sprejemnih centrih ob meji - v Središču ob Dravi, Petišovcih, Dolgi vasi in Gruškovju - in vozijo v zbirni center v Šentilju. Večji del jih je že nadaljeval pot proti Avstriji.

• Aktivirani so vsi sprejemni in nastanitveni centri v državi, pa tudi Rdeči križ in Karitas.

• Slovenska vlada je sprejela sklep, da se lahko kot pomoč policiji v varovanje meje s Hrvaško vključi tudi vojska.

• Slovenska oblast je že v petek sklenila, da bo država dnevno sprejela največ 2500 prebežnikov.

• Madžarska je danes znova uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.

• Avstrija je že veljaven nadzor na meji s Slovenijo razširila na skoraj vse mejne prehode.

***

20.00: Po prihodu vlaka iz Tovarnika v Čakovec − vlak je zamujal dobro uro − je kar dolgo trajalo, da so 600 beguncev, namenjenih na mejna prehoda Gruškovje in Petišovci, naložili na avtobuse in odpeljali, tako da je vlak s preostalimi 1200 begunci v Središče ob Dravi pripeljal šele pred kratkim, poroča naš dopisnik Jože Pojbič. Tu so begunce znova vkrcali na avtobuse in jih prepeljali v izven naselja Središče ob Dravi urejen popisni center, kjer so jih popisali in odpeljali naprej v zbirni center v Šentilju.

Od hrvaških oblasti smo izvedli, da bo takšna praksa prevažanja beguncev od srbske do slovenske meje trajala še naprej, vendar vse v dogovoru s slovensko stranjo. Kolikor beguncev bodo Slovenci pripravljeni sprejeti, toliko jih bo Hrvaška pripeljala do meje, so dodali.

19.53: Na večji prihod beguncev v Slovenijo so se pripravili tudi številni prostovoljci in humanitarne organizacije. Ti že od jutranjih ur zlasti na mejnih prehodih beguncem delijo hrano in pijačo, pa tudi topla oblačila in obutev.

19.14: Mednarodni železniški promet med Slovenijo in Hrvaško je ustavljen do preklica, je sporočila policija. V smeri Hrvaške potekajo nadomestni avtobusni prevozi, in sicer na enak način kot v primeru prvega vala beguncev pred tedni.

19.13: Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je v pogovoru za Dnevnik na Televiziji Slovenija pojasnil, da bo slovenska vojska aktivirana, ko bo policija ocenila, da bo to potrebno zaradi logističnih vzrokov, zaradi pomanjkanja ali preutrujenosti policistov.

18.57: Na mejni prehod Obrežje je danes iz Hrvaške prispelo 300 beguncev, je za STA potrdila predstavnica visokega komisariata ZN za begunce v srednji Evropi Melita Šunjić. Na prehodu Obrežje jih bodo registrirali, kam jih bodo nato odpeljali, pa še ni znano.

17.10: V Čakovec je prispel vlak s približno 1.800 begunci, iz Čakovca poroča Delov dopisnik Jože Pojbič. Šeststo potnikov z vlaka bodo oskrbeli tam, medtem ko jih bo 1.200 pot z vlakom nadeljevalo proti mejnemu prehodu Središče ob Dravi. Od tam jih bodo po besedah Pojbiča z osemnajstimi avtobusi prepeljali v Šentilj.

Približno 1800 beguncev je z vlakom iz Tovarnika prispelo v Čakovec. Foto: Jože Pojbič/Delo

17.00: Na Hrvaško je od polnoči do 15. ure danes vstopilo 5220 migrantov, poroča STA.

16.35: V sprejemni center in na železniško postajo v Središče ob Dravi je prišla večja skupina policistov, ki se očitno pripravlja na sprejem nekaj sto beguncev, ki naj bi jih iz bližnjega hrvaškega Čakovca pripeljali okrog 18. ure, je sporočil naš dopisnik Franc Milošič. Neuradno je izvedel, da naj bi jih po sprejemu z dvema desetinama avtobusov prepeljali v Šentilj.

Kako bo potekal sprejem v Središču ob Dravi, pa je še vprašanje. Tamkajšnji sprejemni center je dovolj velik za sto do 120 beguncev, če pa jih bo z vlakom naenkrat prišlo nekaj sto, bi se stvari lahko zapletle ali pa bo sprejem dolgo trajal.

16.30: Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je po današnji seji vlade sporočil, da je sklep vlade o vključitvi vojske pripravljen za »primer, ko policija ob večjem številu beguncev ali večjih zaznanih prehodih čez zeleno mejo ne bi uspela z lastnimi resursi učinkovito obvladati situacije«.

»Želimo delati tako, da bodo stvari pod nadzorom. Zato je bila sprejeta odločitev, da se vsi načrti pripravijo tako, da se lahko v trenutku, ko bo ocenjeno, da bi bilo sodelovanje vojske koristno, nemudoma angažira,« je dejal Šefič. Pravi tudi, da se odločitve ne bodo sprejemale »na pamet, ampak glede na oceno razmer«.

Po besedah Šefica je vlada sprejela odločitev, da se v Sloveniji dnevno sprejme največ 2.500 ljudi.

Glede odločitve, da prekinejo mednarodni potniški promet s Hrvaško, pa je Šefic dejal, da so to storili zato, ker da želijo imeti tudi na tem področju razmere pod nadzorom. Bodo pa omogočili pot »turističnemu vlaku«, da bodo turisti vendarle lahko nemoteno potovali. Slovenija po besedah Šefica namreč ne želi ovirati turizma in podjetij.

16.20: Slovenski premier Miro Cerar pravi, da si Slovenija ne želi Evrope zidov, a da »bodo ukrepe stopnjevali glede na ukrepe ostalih držav«. Po njegovih besedah ima Slovenija »polno razumevanje« za vse, kot jih je imenoval, deležnike - tako za begunce kot države, v katere prihajajo. Cerar je sicer napovedal, da bo pri varovanju meje ob policiji odslej sodelovala tudi vojska, in sicer naj bi šlo za »logistično podporo«, tako z vojaki kot opremo. Po njegovem to ne pomeni, da je Slovenija v izrednih razmerah, ampak da namerava vlada tako urejati zadeve že na sami meji.

16.15: »Tudi nas je presenetila informacija, da bodo danes begunce pripeljali na mejni prehod Obrežje,« nam je sredi sobotnega popoldneva dejala vodja posavske uprave za zaščito in reševanje Zdenka Močnik in s tem potrdila prihod avtobusov z begunci na največji mejni prehod med Slovenijo in Hrvaško, poroča naš dopisnik Janoš Zore. Neuradno smo izvedeli, da bodo Hrvati do največjega mejnega prehoda na Obrežju okoli 300 beguncev pripeljali približno ob 19. uri.

Vzrok za aktivacijo posavskih policistov in ostalih služb sta domnevno želji po razbremenitvi osebja na vzhodu države in pospešitvi postopka popisa beguncev.

»Sprejemni center v Brežicah že pripravljamo,« pravi Močnikova: »Kapaciteta centra sicer znaša 450 oseb, a glede na razpoložljivo število grelnikov lahko na toplem namestimo okoli 300 ljudi. V Brežicah daljše zadrževanje beguncev ni predvideno, po popisu bodo prepeljani v namestitvene centre. V primeru družin verjetno v Logatec, drugače na številne druge lokacije, kot so recimo Celje, Maribor ...«

Na prihod beguncev − »Morda jih bo bistveno več kot 300,« pred večerom pravi Močnikova − se v Brežicah pripravlja tudi mreža 60 prostovoljcev, ki je vse od sredine septembra dežurala v čakanju na morebitni drugi begunski val.

16.10: Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dobil odgovor, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje prihoda beguncev, ki množično prihajajo v Evropo.

15.50  Predsednik slovenske vlade Miro Cerar, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic in direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But bodo na novinarski konferenci ob 16. uri govorili o aktualnem dogajanju. Poveza na prenos TUKAJ.

15.45: Na nekdanjem mejnem prehodu Pince madžarska vojska in policija izvajata nadzor nad prometom, poroča Delov dopisnik Jože Pojbič. Danes dopoldne so namreč z madžarskega notranjega ministrstva sporočili, da bodo uvedli nazor na meji s Slovenijo.

15.10: Kot za zdaj kaže, je »koordinacija med Slovenijo in Hrvaško tokrat boljša in ne bo prihajalo do situacij nekajdnevnega zlorabljanja beguncev v medmejnih prostorih,« sporočajo iz Protirasistične fronte, v kateri so se pred časom zbrali posamezniki in civilno-družbene iniciative, in zdaj med drugim pomagajo beguncem na mejah in redno spremljajo tamkajšnje dogajanje.

15.09: Potem ko so jih na slovenski strani mejnega prehoda Šentilj oskrbeli predstavniki Rdečega križa, so skupino 150 beguncev policisti okoli 14.30 pospremili proti Avstriji. Nato sta nekaj pred 15. uro na Šentilj prispela dva nova avtobusa, še več naj bi jih na Šentilj  in na mejni prehod Središče ob Dravi po poročanju STA prispelo v večernih urah.

S PU Maribor medtem sporočajo, da begunce, ki so bili registrirani na Gruškovju, nastanjajo v nastanitvenem centru v Šentilju in se dogovarjajo za njihov prevzem z avstrijskimi varnostnimi organi.

14.50: Hrvaška vlada je sporočila, da je od polnoči do 12. ure danes na hrvaško ozemlje prišlo nekaj več kot 3.800 beguncev, od tega jih je v Opatovcu okoli dva tisoč. Doslej je po podatkih vlade v Zagrebu na Hrvaško prispelo nekaj več kot 190.000 ljudi, ki bežijo pred vojnami in preganjanjem.

13.40: Medtem ko je Avstrija doslej nadzor sistematično izvajala zgolj na nekaterih mejnih prehodih, ga bodo danes ob 20. uri po poročanju STA uvedli na skoraj vseh avstrijsko-slovenskih prehodih. Po poročanju agencije APA je danes na avstrijsko Štajersko prispelo dodatnih 160 vojakov, s čimer se je njihovo število povečalo na 460. Poleg varovanja mejnih prehodov naj bi poostrili nadzor tudi preostale mejne črte.

13.26:  Na mejni prehod Šentilj sta malo pred 13. uro prispela prva dva avtobusa z begunci, ki jih je danes proti Sloveniji usmerila Hrvaška. Sprejeli so jih avstrijski varnostni organi, ki opravljajo postopek registracije, je STA povzela sporočilo avstrijske policije. Slovenska policija pa je sporočila, da so avstrijski varnostni organi »prevzeli« 110 beguncev z Gruškovja, v nastanitveni center na Šentilju pa jih trenutno nastanjajo še 150, ki so jih pripeljali z avtobusi iz Petišovcev. Begunce bodo v nadaljevanju po potrebi oskrbeli predstavniki Rdečega križa, nato pa jih bodo odpeljali naprej v Avstrijo. Kam, še ni znano, saj bodo o tem odločali pristojni na Dunaju, so še povedali pri avstrijski policiji.

Begunci na mejnem prehodu Šentilj v spremstvu slovenskih in avstrijskih policistov. Foto: Tadej Regent/Delo

13:20: Pred današnjo − zdaj že končano − sejo sveta za nacionalno varnost je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan povedal, da v Sloveniji danes pričakujejo približno 1.800 beguncev, ker je hrvaška vlada pred tem sporočila, da jih bo šeststo prišlo z avtobusi in 1.200 z vlakom.

12.58: Dva avtobusa z begunci sta po poročanju STA prispela v Šentilj.

12:45: Končala se je seja sveta za nacionalno varnost, po poročanju Slovenske tiskovne agencije zdaj zaseda še slovenska vlada. Kakšne ukrepe je sprejel svet, ni znano. Izjava za javnost menda sledi po seji vlade.

12:30: Begunce v Petišovcih pričakujejo tudi pozno popoldne, saj naj bi okrog 10.30 iz Tovarnika blizu hrvaško-srbske meje med proti Sloveniji odpeljal vlak z več kot tisoč ljudmi. Najverjetneje bo vlak pripeljal do Čakovca, od koder jih bodo hrvaški organi naprej do meje prepeljali z avtobusi, sporoča Delov dopisnik Jože Pojbič.

Malo pred deveto uro dopoldne je čez mejni prehod Petišovci z avtobusi prispelo prvih 300 beguncev. Foto: Jože Pojbič/Delo

12:20: Tristo beguncev, ki so malo pred deveto zjutraj s Hrvaške preko mejnega prehoda Petišovci prispeli v Slovenijo, so slovenski organi razdelili v dve skupini, iz Petišovcev poroča Delov dopisnik Jože Pojbič. Eno skupino je policija popisala in evidentirala v šotoru, ki so ga že pred časom postavili na samem mejnem prehodu Petišovci, drugo pa na nekdanjem mejnem prehodu v Dolgi vasi. Okrog poldneva sta dva avtobusa z begunci odpeljala iz Petišovcev in Dolge vasi. Trenutno jih prepeljujejo v namestitveni center v Šentilju.

11:58:  Madžarska aktivistka Kinga Kalocsai, ki je zdaj v Čakovcu, pravi, da bodo okoli 16. ure tja z avtobusi prepeljali kakih 1.500 beguncev.

11.45: Madžarska bo znova uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo, jedanes sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Po njegovih besedah je vlada v Budimpešti namreč dobila informacije, da bodo begunce preusmerjali na slovensko-madžarsko mejo, zato je začasni nadzor po njegovem »nujno potreben«. Szijjarto je po poročanju agencije Reuters še dejal, da vse to »poteka v skladu s šengenskim sporazumom«.

11.26: Po opravljeni registraciji bodo vsi begunci prepeljani in nastanjeni v namestitvenem centru v Šentilju, kaj se bo dogajalo naprej, pa je odvisno od njihovih želja, je po poročanju STA povedal tiskovni predstavnik PU Maribor Bojan Kitel. Kot je še dejal, za zdaj nimajo najave s hrvaške strani, da bi na Gruškovje danes prispela nova skupina beguncev in da so s hrvaško stranjo v stalnem stiku.

11.20:  Ena od madžarskih aktivistov, ki spremljajo dogajanje na madžarski meji in pomagajo beguncem, Kinga Kalocsai je trenutno v Lendavi. Pravi, da je tamkajšnji namestitveni center prazen, zato se bo skupina aktivistov odpravila nazaj na Hrvaško. Nekdanja predstavnica podmladka madžarske delavske stranke pravi, da je včeraj na povsem zaprti srbsko-madžarski meji vladal kaos. Več sto beguncev je bilo tam ujetih - brez kakršnih koli informacij ali uradne pomoči. Hrvaška oblast je po njenem »bolj aktivna« in ljudi, ujete na meji, napotuje na avtobuse proti Sloveniji.

11.00: V Avstrijo je od polnoči do jutra prek mejnega prehoda Nickelsdorf iz Madžarske vstopilo 1700 beguncev, so sporočile avstrijske deželne oblasti. V petek so na tej glavni prestopni točki med državama čez ves dan našteli 6500 prebežnikov, piše STA.

10.55:  Po besedah predstavnice visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Caroline Vanburen jih bodo na tukajšnjem registracijskem centru popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tukaj zadržale le nekaj ur. Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov visokega komisariata, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce.

8.00: Na Hrvaško je iz Srbije do 9. ure zjutraj prispelo nekaj več kot dva tisoč beguncev, po navedbah hrvaškega notranjega ministrstva pričakujejo, da bodo ljudje iz Srbije še prihajali.

01.00: Madžarska je v skladu z napovedjo malo pred eno uro zjutraj z žičnato ograjo zaprla mejo s Hrvaško.

Madžarski policisti ob novo postavljeni ograji na meji med Madžarsko in Hrvaško. Foto: Attila Kisbenedek/AFP

Včeraj: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je potrdil, da bo Hrvaška začela izvajati tako imenovani plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode; železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Več o včerajšnjem dogajanju preberite TUKAJ.