Okoljski aktivisti pravijo, da so MOP ujeli na laži

MOP trdi, da na degradiranih območjih manj strogih mejnih vrednosti emisij v zakonu o varstvu okolja ne bo mogoče določiti.

Objavljeno
17. marec 2016 20.16
reut*EU-COMMISSION
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Napetost pred ponovnim glasovanjem v državnem zboru o spremembah zakona o varstvu okolja (ZVO) narašča. Aktivisti Eko kroga so pridobili mnenje Evropske komisije (EK), za katerega pravijo, da postavlja na laž navedbe vodinih z okoljskega ministrstva (MOP). EK zanika pritiske na Slovenijo, naj v ZVO doda člen, ki onesnaževalcem dovoljuje obratovati mimo t.i. BAT tehnologij, če jim te pomenijo prehud strošek.

Tanja Bolte, generalna direktorica direktorata za okolje na MOP, je predstavnike okoljskih organizacij prepričevala, da je naša država sporni člen v ZVO dodala na zahtevo EU, na sestanku februarja letos, razkrivajo v Eko krogu. Boltetova se brani, da so člen v slovenski pravni red kot obveznega uvedli na podlagi dokumenta na spletni strani Evropske komisije in da so ga kot obveznega prenesli tudi v nemško in avstrijsko zakonodajo.

"Slovenija ima v zvezi z okoljevarstvenimi dovoljenji odprtih več kršitev in smo zato želeli prenesti določbe direktive, ki so označene kot obvezne; da v nasprotnem primeru Komisija ne bi ugotavljala, da Slovenija ni prenesla obveznih določb in s tem odprla novih kršitev," pojasnjuje Boltetova.Prav omenjeni člen je za okoljske aktiviste degradiranega zasavskega območja eden najbolj spornih posegov države v ZVO, na katerega je državni svet pred dnevi enotno izglasoval odložilni veto.

Zaradi tega člena so vladi in MOP aktivisti očitali, da sta znova pokleknila pred kapitalom, ki Sloveniji, zlasti območjem s cementarnami, vsiljuje umazano industrijo kot rešitev za delovna mesta. "Takšna zahteva iz Evrope se nam je zdela milo rečeno čudna," pravi predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

Zato so se odločili na izvoru preveriti, v kolikšni meri navedbe Boltetove o "zapovedanem" prenosu direktive o industrijskih izpustih v slovensko zakonodajo v resnici držijo. V dopisu, ki ga je podpisala pravna svetovalka pri Evropski komisiji Jill Michielssen, so izvedeli, da države članice EU "slabših" rešitev, to je, če naprave ne ustrezajo izpustom po BAT tehnologijah, niso dolžne prenašati v svojo zakonodajo. To je njihova izbira.

Če pa se za prenos te možnosti odločijo, morajo zagotoviti, da so pravilno preneseni in uresničeni vsi pogoji, ki omogočajo slabšo rešitev. Boltetova na obtožbe odgovarja: "Manj strogih mejnih vrednosti emisij ne bo mogoče določiti, če bi bilo s tem ogroženo doseganje predpisanih standardov kakovosti okolja ali če se naprava nahaja na območju, ki ga je vlada razglasila za degradirano."

Boltetova vztraja, da ZVO v predlagani dikciji ne bo povzročil uničevanja okolja: "Načrtujemo tudi dodatno ureditev, in sicer kot spremembo uredbe s podrobnejšimi navodili za pripravo ocene o nesorazmerno višjih stroških v primerjavi s koristmi za okolje." Uradnih navodil Komisije na to temo pa MOP še nekaj časa ne pričakuje.