Ona in On na pomolu, Križani na Punti

Tri mogočne Brdarjeve skulpture bodo za zdaj začasno postavljene v Piranu.

Objavljeno
05. avgust 2014 20.22
Jakov Brdar in Križani
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Piran – V Piranu so na javnih površinah razstavili tri mogočne kipe Jakova Brdarja, v četrtek zvečer pa bo uradno odprtje razstave. Ona in On sta na varovalnem zidu piranskega pomola, Križani pa je postavljen sredi propadajoče cerkve Marije Zdravja na Punti. Zamisel in pokroviteljstvo projekta je stvar Polone Senčar oziroma njene agencije Maona.

»Povečati želimo prepoznavnost Pirana z dodano umetniško vrednostjo. S postavitvijo skulptur dvigujemo raven ponudbe in ugleda kraja, nadaljujemo bogato umetniško tradicijo in želimo obiskovalcem in domačinom ponuditi izjemen dogodek s področja likovne umetnosti,« je pojasnila Polona Senčar, specialistka za kulturni turizem.

Sprva so kipa Nje (2,8 metra) in Njega (2,65 metra) želeli postaviti na dva pomolčka, ki zapirata notranji piranski mandrač. Ker pa so imeli nekateri Pirančani pomisleke, da bi lahko ovirala ribiče pri delu in ker je o takem položaju še enkrat premislil sam avtor, so se v Piranu uskladili in kipa postavili na varovalni zid. Postavitev bo tako do določene mere podobna tisti v Komiži na Visu, kjer je Brdar ista kipa razstavil pred dvema letoma, a ju je od tam odpeljal zaradi pripombe nekaterih Komižanov.

Tretji kip − Križani (3,7 metra dolg) − pa bo na ogled skozi varovalne rešetke cerkve Marije Zdravja na Punti. Kipi bodo v Piranu vsaj tri mesece z možnostjo podaljšanja. Odprtje razstave bo jutri zvečer ob sončnem zahodu, ko jih bo predstavil muzejski svetnik Andrej Medved, ki Brdarja spodbuja (in rauziskuje njegovo delo) že od začetka njegovega ustvarjanja.